Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem. Inderdaad: ‘of’. Het zijn twee verschillende ingredienten met een hetzelfde doel. te weten het indikken van voeding. Wat is nu het verschil, wanneer gebruik je welke en is dit zinvol?

Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel (merknaam Nutriton) wordt gemaakt door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Dit is een plant wat vooral in het Middelands Zeegebied voorkomt. De pitmeel wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als verdikkingsmiddel en als middel op spugen bij baby’s tegen te gaan. De johannesbroodpitmeel voeg je toe aan de melkvoeding. Het idee hierachter is dat dikkere voeding stevig op de maag ligt, het maakt de voeding slijmeriger, en zo minder makkelijk terugvloeit en zo spugen tegengaat. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Johannesbroodpitmeel bevat geen voedingswaarde. In de flesvoeding voor refluxbaby’s / tegen spugen zit johannesbroodpitmeel verwerkt.

Rijstebloem

Rijstebloem (merknaam Nutrix) wordt verkregen door rijstkorrels, zonder kiem en zaden, te vermalen. Het verdikt de voeding, maar door de enzymen in het speeksel wordt de voeding gewoon weer dun in de maag. Rijstebloem geef je om deze reden niet om spugen tegen te gaan, maar als bijvoeding. Het is een papje. In tegenstelling tot johannesbroodpitmeel zit rijstebloem vol calorieen: je voegt dus voedingswaarde toe aan de voeding.

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Johannesbroodpitmeel: om spugen bij baby’s tegen te gaan

Rijstebloem: om meer voeding(swaarde) te geven, bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of als papje voor het slapen gaan.

Nadelen
Het nadeel van johannesbroodpitmeel is dat het de voeding verzwaart en dus zwaarder op de maag ligt. Dit kan leiden tot darmkrampjes of obstipatie (soms ook diarree). Bovendien zit je baby eerder vol, terwijl het geen voedingswaarde bevat. Je baby krijgt dus per saldo minder binnen.

Rijstebloem voegt wat toe en wordt dun in de maag, maar omdat je meer geeft kan je baby sneller vol zijn en niet zijn hele flesje leegdrinken.

Een nadeel van beide is dat het toegevoegd moet worden aan een flesje, wat minder handig is als je borstvoeding geeft.

Wat is wijsheid?

Johannesbroodpitmeel heeft niet zoveel zin als je baby reflux heeft. Het maakt daarbij niet uit of je baby overmatig spuugt of niet. Het kan krampjes en obstipatie geven, waar je niet op zit te wachten. Bovendien drinken refluxbaby’s veelal niet al te goed en met de johannesbroodpitmeel erbij geef je alleen maar minder voedingswaarde. Houd de voeding puur en behandel de reflux op een andere manier (met medicatie of houdingsadviezen).

Rijstebloem kan onderdeel zijn van de bijvoeding, als je baby zes maanden of ouder is. Zeker als je baby aan de hongerige kant is of als je hem langer een verzadigd gevoel wil geven. Het heeft voedingswaarde en voegt daadwerkelijk wat toe aan de voeding. Het heeft geen zin om rijstebloem te gebruiken om spugen tegen te gaan of om je baby langer te laten doorslapen.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorieën: Wetenswaardigheden

4 reacties op “Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?”

 1. Steffie
  februari 28, 2012 bij 4:20 pm #

  Ik heb ook een positieve ervaring met Nutriton (Johannesbroodpitmeel)! Ik ben dit overigens pas gaan gebruiken toen bij onze dochter (toen 4 1/2 maand) de diagnose verborgen reflux vastgesteld was en we de Zantac in onze handen hadden!
  De schade was al zo groot aan de slokdarm en maagwand dat er eerst Zantac, zetpillen en maagontspanners aan te pas kwamen. Helaas verminderde dit niet de klachten! We werden door onze huisarts direct doorverwezen naar de kinderarts (ja ze bestaan: luisterende én meewerkende huisartsen!). De kinderarts heeft ons geadviseerd om Nutriton te gebruiken naast de Zantac en zetpillen. De eerste fles kwam inderdaad als een baksteen op Meikes maagje. Wat voelde ik me schuldig naar haar, maar ook ontmoedigd (Zie je nu wel!?). Direct de kinderarts gebeld met een krijsende baby op de achtergrond. Haar reactie: Ja, dat kan rot vallen, want haar maagwand is ontstoken. Advies: Toch blijven proberen, bij geen verbetering weer contact opnemen. Gelukkig ging fles 3 er zonder problemen in! Natuurlijk dronk Meike in het begin kleine flessen, maar het was absoluut een verbetering, want ze dronk eerst bijna niets op een dag! Trouwens een prettige bijkomstigheid was dat haar poep wat smeuiger werd. Ze had al die tijd ervoor enorme spuitluiers (en ik gaf geen borstvoeding).
  Na 2 maanden Zantac en controle bij de kinderarts mochten we de Zantac afbouwen. Dit vond ik erg spannend, maar het bleef goed gaan! Nu drinkt ze 4 flessen van gemiddeld 180 ml per dag.

  Meike heeft helaas zoveel onrust opgebouwd in de eerste 4 1/2 maand van haar leventje, waardoor ze nu ‘s nachts nog een spook is. Overdag slaapt ze redelijk; is haar onrust nihil. Omdat ze al met 5 maanden zich om kon draaien, hebben we helaas niet kunnen inbakeren. Ondanks een strak ritme en vaste slaaprituelen is ze ‘s avonds erg onrustig. ‘s Nachts doen we aan co-sleeping, dit helpt redelijk. Nu lees ik tot mijn stomme verbazing dat rijstebloempap dik lijkt, maar in de maag weer dun wordt!! Ik ben op advies van het consultatiebureau deze pap gaan geven. Dit kon geen kwaad volgens de mensen daar. Ik geef vanavond geen pap meer, maar gewoon een fles melk met Nutriton. Eens kijken of Meike rustiger is/wordt Ik ben benieuwd…….!!!!! (Zo niet dan vraag ik binnenkort een consult bij je aan…wat fijn dat deze stichting bestaat!!!)

 2. Marije
  februari 26, 2012 bij 9:09 pm #

  Mijn zoontje heeft verborgen reflux en mijn ervaring is inderdaad dat het gebruik van alleen johannesbroodpitmeel geen zin heeft. Het was zelfs zo, dat mijn zoontje er ‘s nachts meerdere malen bijna in gestikt is, omdat het in zijn luchtpijp terecht kwam. Geen leuke ervaring! Toen hij echter 5 maanden was hebben we eindelijk de juiste medicijnen gekregen (Zantac, een maagzuurremmer en Motillium) en in combinatie met melk verdikt met johannesbroodpitmeel bleek dit het ei van columbus voor ons zoontje te zijn.

  Als je baby reflux heeft, hij/zij medicijnen gebruikt en je wilt ook rijstebloem of pap gaan geven, blijf dan ajb johannesbroodpitmeel gebruiken. Johannesbroodpitmeel zet namelijk pas uit in het maagje, terwijl rijstebloem en pap in de maag weer vloeibaarder wordt. Het lijkt dikker, maar het heeft een ander effect, waardoor de reflux weer kan toenemen.
  Wij zijn langzaam begonnen met de fruit en groentehapjes, eerst groente (minder zuur) en daarna fruit en ons zoontje eet nu alles. Wat we ook gedaan hebben is hem als laatste op de dag een groentehap te geven en geen fles. Hij had zo veel minder last van reflux. Probeer zelf uit wat voor jouw baby het beste is.

  Het is even zoeken, maar let goed op je baby en op wat je eigen gevoel is, want dat klopt echt altijd!

 3. Angelique
  februari 26, 2012 bij 9:39 am #

  Johannesbroodpitmeel kan je ook gewoon geven als een papje, als je borstvoeding geeft en hoeft dus niet alleen aan een fles toegevoegd te worden. Onze zoon ging er wel veel minder door spugen en had ook duidelijk minder last van zijn maag. We hebben het ruim twee maanden gegeven en nooit gemerkt dat hij er minder door ging drinken of last van zijn darmpjes kreeg erdoor. Wij hebben er dus wel baadt bij gehad.

  Reactie Onrustige Baby: natuurlijk zijn er ook goede ervaringen en deze horen we ook graag! Wat hierboven wordt genoemd is een algemeen beeld, effect is vaker negatief dan positief, terwijl de pitmeel wel vaak als eerste hulpmiddel wordt aangeraden. Het is een kwestie van uitproberen. Wat verder wordt bedoeld met ‘flesje’ is een drinkfles, de vulling kan moedermelk of flespoedermelk zijn, al dan niet met de pitmeel. Natuurlijk kan het ook in een schaaltje als papje.

 4. Marloes
  februari 23, 2012 bij 8:29 pm #

  Als je rijstebloem toevoegt aan moedermelk bljift het dun waardoor je snel te veel rijstebloem er in doet.
  (het verwarrende is dat op de verpakking van de nutix staat dat je er in combinatie met bv wel een papje van kan maken)

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

%d bloggers op de volgende wijze: