Onrust

Een onrustige baby begint de dag vaak al mopperend. Een badje, aankleden: het is meteen stress. Eigenlijk kun je niets doen, zonder dat er gehuil aan te pas komt en je voelt je enorm opgejaagd en gespannen. Als je baby onrustig is, dan zijn er weinig rustige momenten op de dag. Er is meer aan de hand dan een ‘mopperdag’, een ‘regeldag’, of ‘wat krampjes’. Je baby is namelijk continu onrustig. De vraag is echter: wat is er precies aan de hand en wat doe je eraan?

 Wat is er aan de hand?
Te vaak wordt te makkelijk gezegd dat de baby onrustig is omdat de ouders niet goed op de signalen reageren of te druk zijn, dat de baby last heeft van buikkrampjes, oververmoeid of overprikkeld is. Dit zijn zeker redenen van onrust, maar natuurlijk kunnen ze nooit de reden zijn van alle onrust. Zo makkelijk als ‘de diagnose’ wordt gesteld, zo makkelijk volgt ook vaak de oplossing: regelmaat en eventueel inbakeren. Maar net zoals niet alle baby’s huilen om dezelfde reden, zullen niet alle baby’s ineens ophouden met huilen als je regelmaat en eventueel inbakeren toepast. Het werkt perfect bij de overprikkelde, oververmoeide baby, maar zal weinig effect sorteren bij de baby met bijvoorbeeld reflux. Het is eigenlijk heel simpel: een arts schrijft ook niet voor elke kwaal een aspirine voor. Voor elk ziektebeeld is er een arsenaal aan behandelmogelijkheden. Zo ook bij onrust. Daarom is het zo belangrijk eerst de vinger op de zere plek te leggen en dan pas de oplossing te vinden.
Hoe maak je je onrustige baby rustig?

Elke onrustige baby huilt om een reden. En bij elke reden van onrust hoort een aparte aanpak. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken op welke wijze je baby onrustig is. De ene baby wappert zichzelf steeds wakker met zijn armpjes, de andere baby lijkt geen slaap nodig te hebben (maar jengelt en huilt dan wel). Het Stappenplan bij Onrust helpt je hierbij. Als je eenmaal weet welk type onrustige baby je uk is, dan kun je kijken naar de oorzaak van de onrust. Het gaat immers om het vinden van een oplossing, niet om het bestrijden van de symptomen. Daarna volgt het belangrijkste: wat doe je eraan? Met het oplossingenschema zie je per type onrust wat de mogelijkheden zijn om van je onrustige baby een heerlijk rustig ukje te maken. Zodat je eindelijk kunt beginnen met echt genieten.

Hoe werkt het?

  1. Bepaal het type onrustige baby wat je kleintje is. Bekijk hiervoor welke symptomen je bekend voorkomen.
  2. Herken je je baby in een van de typen, heeft hij veel symptomen die bij een bepaalde oorzaak thuishoren? Lees dan meer over die betreffende oorzaak op een van de subpagina’s bij Oorzaken op een rij.
  3. Nu je de vinger op de zere plek hebt gelegd, wil je naar een oplossing. Wat kun je doen om je baby te helpen? Per oorzaak van onrust zie je hier de oplossingen op een rij. Wil je meer over een specifieke oplossing weten, klik er dan op bij een van de submenu’s.
  4. Omdat de weg naar een rust even wat tijd vergt kun je in tussentijd enkele hulpmiddelen gebruiken. Welke handig zijn vind je in het overzicht.
  5. Nu de oorzaak van de onrust wordt behandeld ben je er nog niet helaas. In de afgelopen weken heeft je baby zijn eigen ritme gemaakt, vaak een onwenselijke waarbij weinig wordt geslapen. Nu je baby  niet meer wordt geplaagd door de oorzaak van de onrust kun je eraan gaan werken hem in een fijn ritme te krijgen. Hoe je dit doet lees je onder menu-item Slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: