Prikkels

De oorzaak van de onrust: je vermoedt dat het een gevoeligheid voor prikkels is. Meer en meer baby’s blijken hier gevoelig voor. Volgens ‘sommigen’ door het drukke leven van de ouders, maar dat verklaart niet waarom ook ‘rustige’ ouders overprikkelde ukjes hebben. Baby’s zijn net een spons: alle indrukken komen keihard binnen, er is nog geen filter zoals wij grote mensen hebben. Dat is best vermoeiend. En overweldigend. Wat de gevoeligheid voor prikkels is en hoe je je baby hiermee kunt helpen lees je hier.

Hoe werkt het met prikkels?
Baby’s zijn gevoelig voor prikkels, indrukken, geluiden. Ze zijn snel ‘onder de indruk’ van alles wat ze zien en horen. Zelfs een simpele wandeling is al vermoeiend: alle bomen, kleuren, geluidjes zijn allemaal nieuw. Alle indrukken kunnen baby’s nog niet filteren, het komt keihard binnen. Sommige baby’s zijn hier gevoeliger voor dan andere. Toegegeven, de ouders hebben wel enigszins invloed. Als je je uk gewoon laat slapen in de box, steeds de televisie aan hebt, continu op pad gaat met je baby: dan vraag je er wel om. Wil niet zeggen dat je in een strak stramien moet gaan zitten en het betekent ook niet dat je nooit meer de gemeentegrenzen over mag gaan. Het betekent wel dat het tijd is voor routine en rust, prioriteiten en duidelijkheid. En eigenlijk is dat ook voor mama en papa wel lekker!

Baby in een Ritme, naar een regelmaat zonder huilen.

Hoe pak je het aan?
Deel de dag in, desnoods met een schema op de koelkast. Doe alles volgens een vaste structuur, maar wel aan de hand van het natuurlijke ritme van je baby. Een regelmaat betekent niet dat je alles op de klok doet. Het betekent wel dat je een voorspelbare volgorde van activiteiten hebt. Om een voorbeeld te geven:
Wakker worden, voeden, wassen, aankleden, even spelen beneden en slapen. Bij het wakker worden -als het tijd is- weer een voeding en verschoning, even spelen / wandelen en dan weer slapen. En zo verder. Probeer hooguit twee keer per dag de deur uit te gaan en doe dit op een moment dat je uk niet te moe is. Idealiter dus net na een slaapje en een voeding.

Zorg voor duidelijkheid: je kleintje slaapt in zijn eigen bedje (of kinderwagen op de hal o.i.d.). De voeding geef je altijd na het slaapje, zodat je uk wakker genoeg is en goed drinkt. Wakker worden is ophalen (als er min. 45 minuten is geslapen, anders probeer je met troosten of je baby nog even kan slapen). Moe zijn is (wakker) op bed leggen.

Zorg voor rust: hou de omgeving rustig, geen televisie of radio continu aan. Niet teveel speelgoed (de eerste drie maanden hebben ze eigenlijk niets nodig). Niet te vaak op pad gaan en als je gaat niet te veel drukte en niet te lang weg zijn.

Rust & regelmaat is hier het devies. Meer weten? In het boek Baby in een ritme lees je er alles over.

Plaats een reactie