Co-sleeping

Co-sleeping, ofwel samen met je baby in een bed slapen. Het gebeurt steeds meer, maar niet alle ouders durven het toe te geven. Er zit nogal een stigma op, er zijn vooroordelen. Dat is logisch, want jarenlang is gepredikt dat samen met je baby in een bed slapen niet veilig en dus niet verstandig is. Dat is ook zo: met je uk naast je in een bed loop je het risico dat je baby uit het bed valt, een van de ouders gaat rollen, het dekbed te warm is of je baby zelfs onder het dekbed terecht komt. Allemaal niet wenselijk! Maar….co-sleeping kan ook veilig.

Veilig samen slapen

Kies je ervoor, om welke reden dan ook, om samen met je baby in een bed te slapen, zorg er dan voor dat:

  • Je baby niet onder het dekbed ligt maar onder zijn eigen dekentje of in een slaapzak wat warm genoeg is om zonder dekens te gebruiken. Reden: een dekbed is te warm en jonge baby’s kunnen hun temperatuur nog niet zo goed reguleren en zo makkelijk oververhit raken (warmtestuwing).
  • Je baby niet tussen jullie in ligt, maar aan de kant van mama. Reden: moeders rollen niet zo snel op hun kind dankzij het moederinstinct en omdat ze lichter slapen / meer ingetuned zijn op hun baby. Vaders hebben dit echter niet. Reden 2: als je baby tussen jullie in ligt, ligt het ook onder jullie dekbed of deken. Als een van jullie twee deze optrekt, ligt je baby onbedoeld eronder (verstikkingsgevaar).
  • De zijkanten van het bed zijn afgeschermd, zodat je baby er niet uit kan vallen.
  • Geen van de ouders roken of drinken. Reden: door alcohol slaap je anders en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Bij roken zitten de slechte stoffen nog uren later in je adem en dus in de kamer, je baby ademt het in. Roken van de ouders is een verhogende factor voor wiegendood.
  • Je geen waterbed of erg zacht matras hebt (hierin kan baby wegzakken of zich verstikken).
  • Je baby wel gewoon op zijn rug ligt.

Voor- en nadelen van samen slapen

Samen slapen heeft voordelen, niet voor niets doen veel culturen dit al eeuwenlang en heeft hun nageslacht geen slaapproblemen. Zo voelt een baby zich geborgen, zijn er minder slaapproblemen omdat mama/papa altijd in de buurt is, vergt borstvoeding minder nachtelijke inspanning omdat je baby al naast je ligt en zal een onrustige baby minder onrustig zijn waardoor zowel baby als ouders meer slaap krijgen.

De nadelen zijn dat je baby afhankelijk kan worden van de ouders om in slaap te vallen en je uiteraard overdag er niet naast ligt. Je baby zal er dan aan moeten wennen om overdag zonder ouders te slapen en het bed moet ook dan veilig zijn. Een borstgevoede baby die naast mama slaapt en continu toegang heeft tot de borst kan in een ritme komen van frequente nachtvoedingen. Dit heb je als moeder natuurlijk zelf in de hand. Ouders kunnen  lichter en minder goed slapen omdat ze alert zijn. (Daarentegen kan dit al een verbetering zijn ten opzichte van hoe het was als je baby erg onrustig is). Tot slot is jullie bed ook het bed van je baby geworden. Afwennen op latere leeftijd kan lastig zijn. Bedenk of je dit wil en of dit nog steeds makkelijk is als er meerdere kinderen zijn.

Co-Sleeper

Een veilige manier om samen te slapen, maar je baby toch in een eigen bedje te leren slapen, is de co-sleeper. Dit is een wiegje welke je aan je bed bevestigt en welke aan een zijde is geopend. Je baby ligt dus naast je, kan eventueel naar je toe rollen (of je kunt hem naar je toe schuiven voor bijvoorbeeld een voeding), maar wel in eigen bedje. Overdag kun je de tweede zijde (deels) omhoog schuiven, zodat je baby ook zonder jouw aanwezigheid veilig kan slapen. Is je kleintje groter geworden en wil je dat hij in eigen bed gaat slapen? Dan kun je de co-sleeper ook als zelfstandig wiegje gebruiken. Hij ligt dan in het  bedje wat hij al kent, maar dan wat verder weg van het ouderlijke bed. Een co-sleeper welke en mooi is en aan alle eisen voldoet is bijvoorbeeld de Bednest co-sleeper.

Plaats een reactie