Reflux

De oorzaak van de onrust: je vermoedt dat het reflux is. Dan heb je het zeker niet makkelijk: een baby met reflux is erg onrustig, slaapt heel slecht en vraagt voortdurend je aandacht. Je kunt makkelijk oververmoeid raken. Gelukkig is reflux een heel stuk bekender dan enkele jaren geleden en wordt het meer serieus genomen. Er is wat aan te doen. Wat, dat lees je hier.

Symptomen

 

Hoe werkt het met reflux?
Reflux betekent dat de overgang tussen maag en slokdarm nog niet goed werkt. De anatomie van een baby is anders dan die van een volwassene en dat is vaak ook de oorzaak van de klachten. Het gevolg is dat maagsappen terugstromen en in contact komen met de slokdarm. Zuurbranden ontstaan dan en in erge gevallen zelfs ontstekingen van de slokdarm. Soms ontstaat reflux om andere redenen. Zoals chronische verstopping, voedselallergie, KISS-syndroom of een andere (medische) aandoening.

Bij kinderen tot 1 jaar is reflux redelijk veel voorkomend. De meeste baby’s geven immers wel ‘een mondje terug’. Maar op het moment dat ‘het mondje terug’ een serieus wasprobleem wordt of -erger nog- je baby er helse pijn van heeft: dan is er meer aan de hand. Als baby’s een dreumes worden en hun eerste verjaardag hebben gevierd, is er meestal niets meer aan de hand. Omdat het maagklepje dan wel goed werkt en omdat ze ook tegen die tijd ‘rechter’ leven: ze zitten!

Soorten reflux
Er zijn in principe twee soorten reflux:
Gewone reflux.
Hierbij spuugt je uk veel (projectiel braken)en wat eruit komt is vaak al verzuurt. Oorzaak: het niet goed werkende maagklepje.
Verborgen reflux
Ukjes met verborgen reflux spugen niet of nauwelijks. De maaginhoud komt wel omhoog, maar zakt weer terug. De verzuurde melk komt hierdoor in de slokdarm en tast deze aan. Het geeft een branderig gevoel (met huilen tot gevolg). Deze baby’s slikken wel veel en hebben vaak last van de hik (veelal hadden ze dit al in de buik).

Het echte werk
Heb je een vermoeden dat je baby reflux heeft, dan ben je het beste af bij de kinderarts. Laat de arts de diagnose doen! Is het reflux, dan is daar een maagzuurremmer of -blokker voor. Deze geeft je elke dag en verricht soms zelfs wonderen. Als je uk een jaar oud wordt, stop je er weer mee. Ook is er wel een test, de 24-uurs PH-meting (met slangetje in de slokdarm), maar dit is eigenlijk niet noodzakelijk. De arts herkent reflux meestal aan de hand van de symptomen en laat de test dan zitten. In ernstige gevallen is een operatie nodig, maar de meeste baby’s zijn prima geholpen met de medicijnen.

Moet ik er wat aan doen?
Natuurlijk moet je er wat aan doen. In de eerste plaats omdat overmatig huilen, pijn en onrust niet normaal zijn. Maar reflux is ook iets om serieus te nemen. Soms heeft het geen invoed op de gezondheid, maar het kan ook klachten veroorzaken als bloed spugen, bloedarmoede, slecht slapen, eetproblemen, groeiachterstanden.

Wanneer trek je aan de bel?
Zodra je de signalen herkent.

Is het spugen erg?
Als je spruit veel spuugt, dan krijgt hij te weinig voeding binnen om van te groeien. Je zult het dus merken op het Consultatiebureau bij het meten en wegen. Vaak groeien reflux-baby’s de eerste tijd wel normaal (ze willen namelijk wel vaak drinken, als troost), maar vallen ze uiteindelijk toch af als er niets wordt gedaan. Ook als je baby een bikkel is en wel gewoon door blijft groeien, is het verstandig wat aan de reflux te doen. Bij spugen heb je namelijk de kans dat je baby uitdroogt.

Tips

Bedje schuin zetten
Leg wat boeken of de speciale Spacebabies blokjes onder de poten bij het hoofdeinde van het bedje. Hierdoor staat het bedje wat schuin en stroomt de maaginhoud van je baby minder makkelijk naar boven. Hetzelfde kun je in de kinderwagen doen door wat doeken onder het matrasje bij het hoofdeinde te leggen (leg het hoofdje niet op een kussentje o.i.d. in verband met verstikkingsgevaar). Een andere optie voor zowel het bedje als de wagen zijn speciale hellende refluxkussens die je onder het matrasje plaatst (Rest Easy).

Anders verschonen

Vergeet ook niet het verschoningskussen wat schuin te zetten, want ook hierop ligt je baby anders plat. Er zijn ook speciale hellende verschoningskussens op de markt. Til bij het verschonen niet de beentjes in de lucht, want dan help je de reflux mee. Beter is om je baby voorzichtig te draaien om zo de luier aan te kunnen doen.

Geen Johannesbroodpitmeel
Het verdikken van de voeding met Johannesbroodpitmeel (Nutriton) is een veel gehoord ‘advies’ bij reflux. De redenatie is dat dikkere melk minder makkelijk terugstroomt en dus het spugen vermindert. In flesvoeding voor baby’s met reflux (A.R. ofwel anti-reflux) zit de johannesbroodpitmeel al verwerkt. Of dit werkt is nooit bewezen. Sterker nog: verdikken van de voeding leidt mogelijk tot meer problemen: het valt zwaarder op het al gevoelige maagje en bevat geen voedingswaarde. Je baby zit dus eerder vol met minder voeding. Beter is niet te rommelen met de voeding.

Rechtop voeden
Houd je baby rechtop tijdens het voeden (bij borstvoeding kun je je kleintje zo hoog mogelijk houden of ga zelf rechtop zitten en leg je kleintje met zijn buik op jouw buik).

Vaker voeden, vaak laten boeren
Bij een refluxbaby kun je beter vaker minder geven dan minder vaak veel. Kleine beetjes zijn makkelijker te verdragen en dan heb je ook minder kans dat het terugvloeit.
Rustig laten drinken
Rustig drinken voorkomt dat je baby veel lucht hapt. Lucht geeft weer krampjes. Wordt je baby onrustig tijdens de voeding? Koppel hem dan los.
Let op met bijvoeding
Fruit is zuur en kan de klachten verergeren. Het beste begin je met veilige fruit- en groentesoorten. Kijk voor meer informatie over voedingsintroductie bij allergie.

Meer informatie

Plaats een reactie