Veilig slapen

Goed slapen betekent ook veilig slapen. Dat betekent:

Laat je baby op zijn rug slapen
Altijd. Op de buik gerold? Terugdraaien, altijd (tenzij de arts anders adviseert). Is uk er erg hardnekkig in? Dan kun je overwegen hem vast te leggen. Doe dit niet zomaar en gebruik zeker geen tuigjes. De Snoozzz slaapwikkel is dan de veiligste oplossing.

Is je uk wat ouder, kan hij goed rollen en zijn hoofdje goed optillen? Dan is het niet zo’n ramp als hij liever op zijn buikje ligt. Haal dan wel zoveel mogelijk knuffels weg, gebruik geen ‘stootranden’ in het bedje en stop hem altijd in een slaapzakje. Het liefst een vierseizoenenzak, want dan heb je geen dekens meer nodig en kan hij daar dus ook niet meer in verstrikt raken (of eronder).

Laat je baby altijd in zijn eigen bedje slapen
De woonkamer is geen slaapplaats. Dat werkt verwarrend. Ook zijn er toch teveel geluiden en prikkels. Het is beter een vaste plek te hebben. Dat werpt straks ook zijn vruchten af: bedje = slapen! In principe moet je dit zeker na een half jaar toepassen. De eerste weken kun je je kleintje natuurlijk overdag ook in de kinderwagen leggen. Maar zet dan wel de kinderwagen apart van de woonkamer, op een rustige plek. Vaak doen baby’s het de eerste weken best goed en ontpoppen ze zich daarna tot onrustige baby. Het kan zijn dat het slaapritueel de boosdoener is. Even in de box leggen voor het slaapje, de kinderwagen in de woonkamer laten staan: het gaat ten koste van de slaap.

Laat je baby de eerste maanden bij je op de kamer slapen
(In zijn eigen bedje). Dit heeft simpelweg met het verminderen van de kans op wiegendood te maken. Daarnaast hoor je je baby beter als hij in de buurt ligt en kijk je ook eerder (ook al ben je moe). Bovendien is het bij borstvoeding ook wel handig.

Zorg ervoor dat het bedje aan alle eisen voldoet
Zie hiervoor de website van Stichting Wiegendood.

Maak het bedje kort op als je dekentjes gebruikt
Je baby ligt het veiligste in bed als het kort is opgemaakt. Dat betekent dat de voetjes iets van het voetbord afliggen en het hoofdje dus niet bovenin. Hierdoor kan je baby  niet onder de dekentjes zakken. Nog veiliger is om geen dekentjes te gebruiken, maar een slaapzak wat warm genoeg is om zonder dekens te gebruiken. Dit is vaak het handigste als je baby beweeglijker wordt, vanaf ongeveer 6 maanden.

Laat je baby in een leeg bedje liggen
Het bedje niet volstoppen met knuffels of een stootrand (verstikkingsgevaar)

In een notendop

Bij veilig slapen staat voorop dat je baby vrij kan blijven ademen. Een zacht matras, verkeerd opgemaakt bedje, te warm bedje, stootranden of een bed vol knuffels kunnen dit in de weg zitten. De rugligging heeft hier ook mee te maken: jonge baby’s zijn nog niet sterk genoeg het hoofdje te kunnen keren als ze op hun buik liggen. Vanuit de zijligging kunnen baby’s op hun buikje terechtkomen, vandaar dat de rugligging wordt aanbevolen. Een andere ligging kan soms helpen bij bijvoorbeeld reflux, kans op afplatting van het hoofdje of als je baby last heeft van zijn werveltjes. Doe dit echter alleen in overleg met een deskundige.

Aangeraden wordt je baby in een eigen bedje te laten slapen en niet bij de ouders in bed. Veel ouders van onrustige baby’s nemen echter vroeg of laat hun huilbaby bij ze in bed om zo toch aan wat slaap toe te komen. Co-sleeping hoeft geen probleem te zijn, mits je dit veilig doet.

Plaats een reactie