Regelmaat

Alle baby’s hebben behoefte aan structuur. Regelmaat dus. De ene baby alleen wat meer dan de andere. Het lijkt star, maar dat is niet zo. Regelmaat is niet ‘op de klok’ dingen doen. Het is wel een vast patroon van gebeurtenissen, een ritme. Dat geeft duidelijkheid. En rust. Voor baby, maar zeker ook de verzorgers.

Wat is regelmaat?
Regelmaat betekent dat je dingen volgens een vast patroon doet: slapen-voeden-knuffelen-spelen. Hoe lang je alles doet hangt van je uk af: zijn/haar leeftijd en behoeften. Een hele jonge baby is alweer aan z’n slaapje toe als de voeding voorbij is. Een iets ouder ukje heeft de speeltijd nog nodig. Wanneer het tijd voor slapen of eten is bepaal je simpelweg door goed te kijken naar je baby.  Moe? Dan slapen. Wakker? Dan direct voeden. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar baby’s kunnen best duidelijk zijn. Het is even oefenen om de signalen van je baby te herkennen. Is je uk erg onrustig en de signalen daardoor onleesbaar? Geen paniek, het helpt om in het begin een checklist af te werken: is de luier schoon, wanneer was de laatste voeding, kan hij moe zijn? Door een vaste volgorde aan te houden zul je zien dat je steeds minder aan het raden bent. Als je uk bijvoorbeeld net wakker is en huilt, weet je gewoon dat het een hongerhuiltje is. Ben je al even aan het spelen en is er dan gehuil, dan is hij/zij moe.

In een notendop betekent regelmaat dat je de dingen volgens een vaste structuur doet, op een vaste plek, in een vaste volgorde. Regelmaat betekent niet: je baby lang laten huilen!

Wanneer heeft regelmaat zin?
Regelmaat heeft eigenlijk altijd zin, maar vooral als je uk onrustig is. Dus bij:
Overmatig huilen, onrustig gedrag, ontevreden zijn.
Onregelmatig slapen en drinken, niet zelf in slaap vallen of zichzelf steeds wakker maken.
Vooral in combinatie met rust, het verminderen van prikkels en eventueel inbakeren heeft het volgen van een regelmaat goede resultaten.

Tegelijkertijd is het ontzettend moeilijk om regelmaat te krijgen met een onrustige baby. Juist een onrustige baby houdt zich niet aan een schema.

Waarom worden baby’s onrustig als er geen regelmaat is?
Omdat je dan zelf ook aan het gokken bent en niet goed kijkt naar de signalen. Hanteer je bijvoorbeeld een strak voedingsschema, dan geef je misschien een voeding als je kleintje alweer over de honger heen is of er juist te moe voor is. Het gevolg is dan een slechte voeding, waar hij weer slecht op slaapt, waar jij weer stress van krijgt en ga zo maar door. Door te voeden net na het wakker worden weet je zeker dat je uk genoeg puf heeft om alles tot zich te nemen waar hij behoefte aan heeft.

Hoe begin je met regelmaat?
Door je agenda vrij te maken en er helemaal voor te gaan. Je moet je er 100% aan wijden, gedurende een aantal dagen. Blijf zoveel mogelijk thuis, zodat je de eerste dagen het ritme strak kunt volgen. Na een week zal er een redelijk ritme zijn en kun je je gewone leven weer oppakken (niet te hectisch natuurlijk). Let er wel op dat regelmaat moet beklijven. Het is iets wat tijd kost en wat je daarna ook zult moeten blijven volgen. Het is geen wondermiddel wat na een week een rustige baby brengt!

Wat te doen en wat wordt geadviseerd?
Van belang is dat je gedurende die dagen goed kijkt naar je baby. Volg zijn signalen! Wrijven in de oogjes, gapen, drukker worden, geen oogcontact maken: dat zijn vermoeidheidssignalen en dat betekent: naar bed! Eenmaal in bed volg je een slaapritueel en leg je je baby lekker strak neer (eventueel ingebakerd). Loop weg. Sommige baby’s sputteren even tegen. Ga dan niet meteen weer terug, want dan is het hek van de dam. Maar laat je uk ook niet te lang huilen. Het advies van de Consultatiebureaus is (soms) om je kind 30 minuten te laten huilen om zo zelf te leren in slaap te vallen. Dit advies is gestoeld op een nooit ingevoerde richtlijn en in de jongste versie van deze richtlijn (2012) is het laten huilen ook geschrapt.

Rust en voorspelbaarheid is nodig, dat is waar iedereen het over eens is. 30 minuten laten huilen is niet nodig en dat geeft hechtingsproblemen. Het druist ook zwaar tegen je moedergevoel in. Dus wat dan? Volg je gevoel. Een paar minuten laten huilen is prima, maar luister goed. Als je baby direct op volle toeren hoog en pijnlijk huilt, dan zoekt hij gewoon troost. Het huilen is dan geen verwend gedrag. Geef dan die troost en communiceer met je uk. Vooral het praten en actief troosten is erg belangrijk (meer hierover bij Huilbeleid). Een paar minuten huilen is dus prima. Lang huilen waardoor je baby overstuur raakt en van oververmoeidheid in slaap valt is niet prima!

Eenmaal wakker, dan is het meteen tijd voor een voeding. Ga ongeveer zes weken consequent door op deze wijze, die tijd is nodig om het oude patroon te doorbreken en het nieuwe aan te leren. Leer jezelf aan om alles op een vaste plek te doen: je uk slaapt in zijn bedje, wordt gevoed op dezelfde plek, verschoont op de commode etcetera. Houd ook de opeenvolging van gebeurtenissen steeds vast. Niet alleen slapen-voeden-spelen, maar ook heel concreet bijvoorbeeld: eerst in bad, dan naar bed.

Regelmaat betekent ook

Wat te doen met een onrustige uk?
Nu heeft een ‘huilbaby’ amper een schema, een routine. Het is lastig te voeden na het slapen als er amper wordt geslapen. Het is lastig naar de signalen te kijken als je baby continu pijn heeft en alleen maar huilt. Vaststaat dat je eerst moet kijken waar de onrust vandaan komt. Een baby met bijvoorbeeld een allergie of reflux ga je echt niet rustig krijgen met rust & regelmaat. Een baby die behandeld wordt voor deze dingen echter weer wel. Ondertussen moet je kijken of je je uk kunt helpen met het slapen. Ga wandelen, gebruik een draagzak, ga samen liggen (bovenop je zijn ze vaak wonderbaarlijk rustig). Want elk slaapje is er een en dat zorgt in ieder geval voor een betere voeding. Na verloop van tijd, als het beter gaat met je uk, kun je kijken of je een routine kunt opbouwen volgens de normale adviezen op deze site (waarbij je je uk niet lang laat huilen!).

Wat kun je verwachten?
Als je meteen of vrij vroeg begint is er geen vuiltje aan de lucht: de regelmaat wordt direct het ritme. Begin je er wat later aan, dan kun je de eerste twee weken wat verzet verwachten Je uk moet natuurlijk even wennen en de oude gewoonten afleren. Zeker baby’s die langer onrustig zijn geweest kan het moeilijk zijn nu een routine op te bouwen. Ze zijn eraan gewend geholpen te worden met slapen. Of: ze zijn gewend aan niet slapen. Het vergt dus even wat doorzettingsvermogen van jou en consequent zijn. De eerste twee dagen zijn het meest vermoeiend. Maar leg je uk gewoon steeds neer als je denkt dat het tijd is om te slapen. Haal hem eruit als het na een paar minuten niet gaat. Desnoods ga je wandelen of autorijden: de gewenning moet erin komen bij je baby dat hij gaat slapen en als het kan ook wat langer dan 5 minuten. Na twee weken is er beduidend minder onrust en meer slaap! Blijf consequent en houd vol. Let op: kies je ervoor je baby in te bakeren en huilt hij veel? Houd dan in de gaten dat je uk niet te warm wordt. Hoeveel verzet je kunt verwachten hangt erg van je baby af. Een jonger ukje is minder gewend aan een patroon dan een baby van vijf maanden. Ook het karaktertje speelt een rol.

Goed om te weten

Een baby kan zich ook tegen de slaap verzetten omdat het simpelweg fysiek gezien niet kan slapen. Baby’s worden soms te laat neergelegd. Omdat de signalen gemist worden of omdat er een verkeerd beeld van slapen bij baby’s is. Als een baby oververmoeid raakt, gaat het lijfje andere hormonen aanmaken en geraakt het in een soort overlevingsmodus. Het is dan fysiek gezien onmogelijk om te gaan slapen en je baby zal intens verdrietig zijn als hij dan in bed wordt gelegd. Let daarom goed op de slaapsignalen. Vind je dit lastig of is je baby er niet zo duidelijk in? Dan kan het helpen ongeveer te weten hoeveel en wanneer een baby gemiddeld gezien slaapt.

Plaats een reactie