Huilen

Alle baby’s huilen. Niet verwonderlijk, want het is een van de krachtigste manieren van communiceren. Het  verschil tussen een huilbaby en een normale baby is echter dat een huilbaby meer huilt, onrustiger is, niet echt troostbaar is en heel hard en intens kan huilen. Een huilbaby is echter ook een ‘normale’ baby en daardoor ook last hebben van de normale dingen. Vandaar dat we ze hier even voor je opsommen:

 

  • Heeft je baby het te warm of koud?
  • Zit er een boertje dwars?
  • Heeft je baby honger?
  • Wil je baby graag bij je zijn?
  • Is je baby geschrokken van iets, zoals een hard geluid?
  • Is de luier schoon?
  • Is je baby moe?

Wat is normaal?

Een baby huilt gemiddeld ongeveer anderhalf uur per dag als het twee weken oud is. Dat neemt toe tot de zesde week naar 2,5 uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af en als je baby drie maanden oud is zal het ongeveer een uurtje per dag huilen. De eerste drie maanden huilen baby’s uit reflex: ze hebben honger, hebben het koud en gaan huilen om je hulp te krijgen. Als je baby dan huilt, dan heeft ‘laten huilen’ totaal geen zin (dat heeft het bijna nooit). Je baby manipuleert niet, maar communiceert. Tussen de 3 en 6 maanden krijgt je baby meer door en handelt minder op reflex. Hij kan bijvoorbeeld in de gaten krijgen dat huilen extra aandacht betekent en zo direct gaan huilen omdat hij graag bij je wil zijn. Op dat moment moet je je gaan afvragen wat voor een soort ouder je wil zijn. Ben je voor het natuurlijke ouderschap, dan zul je je baby veel dragen en troosten en er continu zijn om de geborgenheid te geven. Ben je traditioneler dan zul je grenzen gaan stellen. Dat wil niet zeggen dat je je baby moet laten huilen noch dat je streng bent. Het betekent wel dat je bewuster gaat troosten. Een goed idee kan zijn om meer positieve en gerichte aandacht te geven, zodat je baby niet de behoefte heeft dit via huilen (negatief) te vragen.

Wat is niet normaal?

Als je baby niet te troosten is, je de hele dag in spanning zit en nergens aan toekomt (inclusief je rust) en je veel symptomen van onrust herkent, dan is er wat loos. Het gaat niet om het totale aantal uren huilen. Het gaat wel om wat ouders voelen en draaglijk vinden, hoe intens je baby huilt en hoe zijn gedrag is. Geen enkele baby zal gemiddeld zijn.

Plaats een reactie