Rust

Rust…ken je het nog? Rust geven klinkt heel simpel, maar kan best lastig zijn. Zeker als er een broertje of zusje rondloopt. De kleinste dingen, voor ons heel normaal, zijn voor je uk al onrustveroorzakers. Een radio of televisie dat aanstaat, mee naar de winkels; om maar wat voorbeelden te noemen.

Rust = Onrustpreventie
Onrust bij je uk kun je het beste oplossen door vooral veel rust te geven. Natuurlijk ren je niet van hot naar haar met je kleintje, maar de meest normale dingen kunnen al onrustig zijn voor je baby. Je hebt het dus niet altijd in de gaten. En als je baby (erg) gevoelig is voor prikkels, dan heb je de poppen aan het dansen. Onrustveroorzakers zijn geluiden en indrukken. Je uk kan ze niet filteren, dus moet jij dat voor hem doen.

Rust betekent

 • Regelmaat
 • Duidelijkheid
 • Consequent zijn
 • Afschermen
 • Rustig aan doen
 • Begrenzing (inbakeren)
 • Zelf rustig zijn

Hoe geef je rust?

Houd je aan een ritme
Is je kleintje moe? Dan dus slapen. Ga dat niet rekken om in een mooier schema uit te komen of omdat het bezoek pas net binnen is. Je uk staat op de eerste plaats. Al het andere kan even wachten. Vooral de eerste maanden staan in het teken van wennen aan elkaar, de signalen te leren herkennen en om je leven weer in balans te krijgen.

Scherm je baby af
Baby’s kunnen zichzelf nog niet goed tegen de indrukken afschermen. Ondertussen absorberen ze alles als een spons, alle indrukken en geluiden komen keihard binnen. Ga dus niet te vaak op pad, beperk het echt tot een keer per dag in het begin. Niet teveel bezoek, niet je kind van hand tot hand laten gaan. Houd de omgeving rustig: geen televisie of radio aan, geen harde geluiden. Laat je uk langzaam wennen aan de grote boze buitenwereld. Het is allemaal erg veel in een keer. En gun jezelf ook de tijd om langzaam te wennen aan het nieuwe leven.

Geef duidelijkheid
Als je eenmaal door hebt hoe je uk werkt (welke signalen en huiltjes hij heeft), wees dan consequent in alles wat je doet. Huiltje honger = meteen eten geven. Huiltje zeuren = even laten liggen. Goed slapen, het volgen van een ritme: dat moet je aanleren, het is een routine. Het helpt dus als je alles steeds hetzelfde doet. Consequent zijn betekent echt altijd alles hetzelfde doen. En dat betekent:

 • Altijd slapen op een vaste en rustige plaats (in bed / de kinderwagen). Maak deze kamer donker en houd alles rustig (geen zee aan knuffels, kleuren, speelgoed, knuffels etcetera).
 • Na het wakker worden voeden. Het liefste steeds door dezelfde persoon. Daarna spelen, met speelgoed wat bij de leeftijd hoort of gewoon lekker met een van de ouders. Niet teveel aanbieden, niet te druk!
 • Doe alles steeds hetzelfde. Maak het voorspelbaar en overzichtelijk.
 • Wees zelf ook rustig, pak je baby rustig op. Voel je dat je overkookt door het gehuil, geef je baby dan even aan iemand anders of neem een paar minuten een time-out. Jouw (on)rust breng je namelijk over op je baby.

Meer weten?

Baby in een droomritme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: