Goed en slecht slapen

Alles valt of slaapt met goed slapen. Een baby die goed slaapt, zal blij wakker worden, goed drinken en zich goed ontwikkelen. Zijn slaapsignalen zijn duidelijk en hij zit in een goed ritme. Hoeveel een baby moet slapen is echter persoongebonden: het ene kind heeft minder slaap nodig dan het andere kind. Gemiddelden kunnen je echter helpen, als je door de onrust niet goed meer kunt zien wanneer je baby nu precies moe is.

Slaapcycli bij baby’s
Een slaapronde van een baby is wat korter dan die van een volwassene: 45 – 50 minuten. Weet je meteen waarom de ‘wakkere baby’s vaak na drie kwartier al wakker zijn. Ze pakken simpelweg geen tweede ronde. Baby’s die dat wel doen, slapen dan 90-100 minuten of 150 minuten. Kortom: steeds een veelvoud van een cyclus. En daarbij slapen ze ook minder lang en diep dan wij gewend zijn. Hoeveel slaap je uk nu nodig heeft is eigenlijk niet te zeggen, dat hangt helemaal van je baby af. Sommige kleintjes doen het prima op 1,5 uur slaap overdag. Anderen liggen zo de hele middag plat. Je komt erachter door goed naar je uk te kijken. De slaapsignalen zijn vaak duidelijk: hangerig worden, duimpje in mond, willen knuffelen en zitten, wrijven in de oogjes, niets meer willen of: huilen. Het is even een kwestie van doorhebben.

De hamvraag is vaak: heeft je baby genoeg geslapen als hij wakker wordt? Het antwoord op deze vraag geeft je baby. Een baby die huilend wakker wordt en tijdens zijn ‘wakkertijd’ uit zijn hum is, is niet uitgerust. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken van slecht slapen

  • Je baby kan zichzelf wakker maken door bijvoorbeeld maaiende armpjes;
  • Je baby kan wakker worden door pijn, bijvoorbeeld bij darmkrampjes of reflux;
  • Je baby kan in een verkeerd ritme zitten, bijvoorbeeld een omgekeerd dag/nachtritme;
  • Je baby is gestoord door een geluid;
  • Je baby is oververmoeid en overprikkeld;
  • Je baby slaapt te weinig of gaat te laat naar bed;
  • Je baby heeft honger of een vieze luier;
  • Je baby moet simpelweg leren om verschillende slaapcycli aan elkaar te ‘breien’.

Slaapt je baby slecht? Dan is het goed om te achterhalen wat de oorzaak is. Heeft je baby ergens fysiek last van, zoals bij reflux of krampjes, dan zul je eerst de oorzaak van de pijn moeten wegnemen. Is er geen pijn? Dan kun je met rust en regelmaat veel resultaat boeken, eventueel in combinatie met inbakeren. Dan kun je werken aan een goed slaapritme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: