Oorzaken op een rij

Bij de vorige stap heb je je baby ‘in een hokje’ kunnen stoppen; je weet ongeveer wat er aan de hand is. Nu wil je daar natuurlijk meer over weten. Dat gebeurt bij deze stap 2.

Gevoelig voor prikkels

Een baby kan onrustig zijn omdat het gevoelig is voor prikkels. De ene baby heeft dit sterker dan de andere. Maar gek is het niet. Baby’s kunnen alle indrukken nog niet filteren en krijgen dus alle kleuren, geluiden, beelden keihard binnen. Dat is heel vermoeiend. Als je dan ook nog veel met je uk op pad bent, niet echt een schema hebt maar ‘wel ziet’ wanneer je baby honger heeft of wilt slapen, dan is het hek helemaal van dam bij deze baby’s. Ze kunnen daar namelijk niet tegen.

Darmkrampjes
Darmkrampjes ontstaan vermoedelijk door een onrijpheid van het maag-darmkanaal. Ze beginnen typisch tijdens en na de voeding en worden in de loop van de dag meestal erger (in mate van onrust). Het buikje is erg gespannen en de baby is onrustig. Het huilen kan minuten tot een uur duren. De baby kan winden laten, de benen optrekken en alles verkrampen. Vaak gebeurt het redelijk plots. Het huilen is erg doordringend en de baby is ontroostbaar. Door de krampjes zal je baby overstrekken en de vuistjes ballen.

Reflux
Bij reflux functioneert het maagklepje nog niet helemaal naar behoren (in de meeste gevallen). Maagzuur vloeit zo terug de slokdarm in en dat kan pijnlijke klachten geven. Alle baby’s geven heel makkelijk ‘een mondje terug’. Sommige ukjes overdrijven en geven je meteen de hele voeding terug. Ze kunnen alles plots uitspugen, met een boog (projectiel braken). Spuugt je baby amper, maar ruikt het wel zuur, heeft het vaak de hik, hoest het vaak en is het erg onrustig (veel huilen): ook dan kan het reflux zijn.

Koemelkeiwitallergie
Bij een koemelkeiwitallergie reageert je baby op het koemelkeiwit in de voeding. Dit geeft allerlei klachten, zoals huilen en huiduitslag, die steeds erger worden. Dit komt doordat een allergie zich moet opbouwen. Komen allergieen in de familie voor, wees er dan op bedacht. Ook het veel voorkomende hooikoorts is een allergie en koemelkeiwitallergie is hier zelfs een voorloper van. Een allergie herken je doordat je uk vooral tijdens en kort de na de voeding (tot een half uur na het eten/drinken) heftig kan reageren. Het is een schel, hard, pijnlijk huiltje wat je hoort en je kleintje is ontroostbaar. Soms doet het wat minder pijn, maar krijgt je baby wel uitslag. Typisch rond het mondje, soms op het rompje.

Nekwerveltje / KISS-syndroom
Een snelle en heftige of juist een moeizame bevalling kan soms ook je baby naweeen geven. Als er is getrokken is aan je baby, hij vastzat, de pomp nodig was of welke bevallingsellende dan ook, dan heb je kans dat er wat schade is aangericht. Geen ramp: want je baby moest eruit! Maar wees er wel op bedacht. Wat er mogelijk kan gebeuren is  een gebroken sleutelbeentje. Als je dit niet weet en je legt je baby op zijn zij bij het slapen, dan kun je verwachten dat dit geen succes is. Ook kan het nekwerveltje iets verschuiven, wat pijn doet.

Gewoon veel huilen
Er is ook altijd een groep baby’s, dat heel veel huilt of erg onrustig is, maar waar niets gevonden kan worden. Dit zijn de echte huilbaby’s. Helaas doe je er niets aan, behalve overleven en wachten tot je uk ouder wordt. Wel kun je wat dingen doen om het leven iets te vergemakkelijken. Let wel op: een baby wordt snel in dit hokje gestopt als niet 1-2-3 ‘iets’ gevonden wordt. Baby’s huilen vrijwel altijd om een reden. Blijf dus wel zoeken naar de oorzaak.

Plaats een reactie