Darmkrampjes

De oorzaak van de onrust: je vermoedt dat het darmkrampjes zijn. Veel baby’s hebben hier last van. Niet verwonderlijk: het lijfje is nog pril en niet geheel ontwikkeld. Darmkrampjes zijn lange tijd ook de verzamelterm geweest om alle onrust onder ‘te schuiven’. Vergewis jezelf er dus van dat het ‘alleen maar’ krampjes zijn en verder niets.

Hoe werkt het met krampjes?
Buik- of darmkrampjes (ook wel: kolieken) worden veroorzaakt door het samentrekken van spieren die zich in de wanden van de darmen, nieren of de galblaas of afvoerbuizen bevinden. Het is nog steeds een aanname -en dus niet bewezen- dat een baby huilt doordat het pijn heeft door deze krampjes. Wel is er een sterk vermoeden dat het allemaal ontstaat door de onrijpheid van de darmen.

Symptomen
Krampjes beginnen typisch tijdens en na de voeding en worden in de loop van de dag meestal erger. Het buikje is erg gespannen en de baby is onrustig. Het huilen kan minuten tot wel uren duren. De baby kan winden laten, de benen optrekken en alles verkrampen. Vaak gebeurt het redelijk plots. Het huilen is erg doordringend en de baby is ontroostbaar. De piek is echter rondom de voeding. Heb je altijd een piek? Dan is er iets anders aan de hand.

 

Duur
Krampjes beginnen meestal twee weken na de geboorte en worden in de weken daarop erger. Na een maand of vier neemt de intensiteit af en met zes maanden zijn de meeste baby’s wel over de krampjes heen gegroeid.

Wat kun je doen?
In principe hoef je je geen zorgen te maken, zolang je spruit goed groeit en je zeker weet dat het krampjes zijn (er zijn veel redenen voor onrust). Ga daarom wel langs de huisarts. Zijn het wel krampjes, dan hoef je niet zes maanden uit te zitten, zonder iets te kunnen doen.
Rustig drinken
Laat je uk rustig drinken. Krampjes kunnen ontstaan door teveel lucht. Geef je flesvoeding? Dan zijn de flesjes van BornFree een goed keuze, hierin krijg je namelijk geen lucht of vacuüm. Geef je de borst? Zorg er dan voor dat je uk de tepel goed pakt en niet te gulzig drinkt. Is je toeschietreflex krachtig en kan je baby het amper aan? Kolf dan even een beetje voordat je gaat voeden. Voed niet te vaak en laat eerst de borst goed leegdrinken voordat je de andere borst geeft (anders krijgt je baby teveel voormelk, wat laxerend werkt).

Let op de voeding
Bij borstvoeding: let op met wat je eet. Gasgevormde groenten (de kolen, spruiten e.a.) doen de darmkrampjes geen goed. De hele lijst is: koffie, koolzuurhoudende dranken, specerijen, koolsoorten, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, uien, knoflook, prei, tomaten, rabarber, schaaldieren.

Hulpmiddelen
Homeopatische middelen zijn verkrijgbaar om het leed der krampjes te verzachten. CinaBaby van VSM is een bekende, net als Chamomilla D6. Echt juichende resultaten hiervan? Homeopathie duurt altijd even. En als je uk dan weer rustig is: ligt het aan het middeltje of is hij er overheen gegroeid? Positieve geluiden (van babymasseurs en ouders) ontvangen we wel over probiotica. Bijvoorbeeld ABC Dophilus van Solgar of Darmocare. Laatstgenoemde is net wat sterker dan de eerste. Door probiotica te geven voeg je de goede darmflora toe. Hierdoor gaan de darmen sneller rijpen en ook nog met de juiste darmflora. Daar heeft je uk later ook profijt van, zijn weerstand zal beter zijn.

Wees bedacht
Een oorzaak voor de krampjes is soms een voedselovergevoeligheid. Meestal koemelkeiwitallergie. Ook bij borstvoeding! Want de eiwitten worden, zij het verknipt, doorgegeven in de melk. Kijk bij allergie voor meer informatie hierover.

Darmkrampjes zijn als antwoord op de problemen zo oud als de weg naar Rome. Het is vaak een antwoord wat synoniem staat voor ‘we weten het eigenlijk niet’. Daardoor zijn veel baby’s met oprechte fysieke klachten onterecht maanden niet behandeld voor wat ze echt mankeren. Als jij denkt dat er meer aan de hand is, ga dan verder met je zoektocht. Laat je niet afschepen! Darmkrampjes zijn alleen darmkrampjes als je echt tijdens en na het eten het schelle huilen hoort, je uk verkrampt. Op andere momenten is er weinig aan de hand. Darmkrampjes pesten je uk ook vooral de eerste drie maanden, met een piek op zes weken. Een oudere baby heeft hoogstwaarschijnlijk dus een andere kwaal als hij nog steeds onrustig is.

Tips

  • Laat je uk veel boeren;
  • Rust en regelmaat;
  • Een warme kruik op het buikje of babymassage;
  • Een warm bad;
  • Wiegen, zingen, kalmeren (in de auto rijden werkt vaak ook;
  • Zuigen kalmeert: geef gerust een fopspeen;
  • Draag je baby in een draagdoek;
  • Leg je baby met zijn buikje op je hand (liggend op je arm dus). Door de tegendruk op het buikje neemt de pijn af.
  • Boek Baby Reflux of darmkrampjes?

Plaats een reactie