Omgaan met het huilen

Als je baby veel huilt, dan zul je in een soort ‘overlevingsmodus’ leven. Dat  bestaat vooral uit troosten, eten, slapen, troosten, troosten en troosten. Het huilen gaat door merg en been en waarschijnlijk ben je daarom dag en nacht in de weer met wiegen, troosten. Op de momenten dat je even rust hebt, loop je op je tenen. De deur uitgaan: gebeurt niet zoveel meer. Je weet nooit wanneer je baby weer onrustig wordt en als dat zo is, breekt middenin een winkel of op straat het klamme zweet uit. Hoe ga je hiermee om?

Denk aan jezelf

Hoe geduldig je ook van nature kunt zijn, op een gegeven moment is de koek op. Om dat te voorkomen is het belangrijk ook wat rust voor jezelf te hebben. Gebruik de momenten waarop je baby slaapt of in handen is van iemand die je vertrouwt om zelf te slapen of om iets voor jezelf te doen. Wees daarin even egoistisch: iets voor jezelf doen is niet de vaatwasser uitruimen.

Wees verstandig

Stijgt het water je tot de lippen of voel je ineens een vlaag van onmacht, boosheid, wanhoop of somberheid opkomen? Leg je baby dan gewoon veilig neer en stap weg. Even naar buiten tot tien tellen. Is dat niet genoeg? Zorg dan meteen voor back-up. Dat is soms moeilijk om te vragen en te doen, maar als je het vraagt zul je zien dat veel mensen je echt wel even willen helpen. Wil of lukt dat niet, doe het dan zo rustig mogelijk aan. Leg bijvoorbeeld je baby in de kinderwagen en ga rustig wandelen. Gebruik een draagzak, zodat je wat meer vrijheid hebt. Ga liggen met je baby, dan is hij vaak wel rustig. Doe geen inspannende dingen, bewaar je energie zoveel mogelijk. Maak nachtdiensten met je partner, wissel elkaar af.

Blijf praten

Als je in een traject van huilen en troosten terecht komt, is de neiging groot om niet meer echt met elkaar te praten. Probeer dit toch te doen. Een onrustige baby kan de relatie aardig onder druk zetten. Vergeet ook niet te praten tegen je baby. Bedenk steeds dat je baby niet met opzet huilt. Verzorg hem met gerichte aandacht en niet uit routine. Ga samen in bad, doe daarna een babymassage. Knuffel veel. Vertel ook rustig tegen je kleintje als je moe bent of het moeilijk vindt. Baby’s snappen meer dan je denkt. Blijf communiceren, daar gaat het om. Sluit je baby niet uit en neem geen afstand. Geborgenheid en geborgen voelen is heel belangrijk.

Wees niet te streng voor jezelf

De ideale moeder bestaat niet en zeker als je een huilbaby hebt is het lastig om dit na te streven. Wees niet te streng voor jezelf. Het is oke om er af en toe genoeg van te hebben. Negatieve gevoelens kunnen naar boven komen. Op momenten kun je denken ‘ik zet de baby op Marktplaats’. Misschien heb je zelfs spijt van het moederschap. Boos en verdrietig zijn: het is heel normaal. Je hebt het ook absoluut niet makkelijk. Slaapgebrek en een ontzwangerend lijf doen daar nog een schepje bovenop.

Volg je gevoel

Natuurlijk ga je op zoek naar een oplossing en zoek je de zorgverleners die je kunnen helpen om je baby weer rustig te maken. Laat je echter in die zoektocht niet gek maken. Er zijn duizend en een visies op huilbaby’s en evenveel tips en adviezen. Ze zullen elkaar tegenspreken. Volg je gevoel, deze klopt nagenoeg altijd. Kies een paar mensen, sites of instanties waar je je goed bij voelt en laat de rest zitten. Niemand kent je baby beter dan jij. Maak je ook niet druk om wat anderen vinden. Dat is niet belangrijk.

Plaats een reactie