Inbakeren

Inbakeren is weer helemaal terug van weggeweest. Logisch: want onrustige baby’s varen er wel bij. Ze slapen beter, drinken daardoor beter en doen het daardoor beter. Inbakeren is niet ingewikkeld. Maar het is wel handig je voor te bereiden. Bedenk: inbakeren is geen oplossing, maar een hulpmiddel.

Waarom inbakeren?
Inbakeren geeft je uk een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Baby’s vinden inbakeren prettig omdat ze ook stevig en warm in je buik zaten. De overgang naar de grote wereld, los in het wiegje in een stille omgeving, is soms simpelweg te groot. Soms zijn baby’s erg beweeglijk, waardoor ze zichzelf wakker maken. Ook dan is inbakeren een goed hulpmiddel. Door het inbakeren worden ze rustig. Dat is belangrijk omdat ze dan goede slaap krijgen en daarmee de kans om te groeien en bloeien. Het is ook belangrijk omdat je dan in een goed ritme kunt komen. En dan wordt er ook beter gegeten, geslapen en ga zo maar door. Is het zielig? Nee, totaal niet. Het is pas echt zielig om je uk te laten huilen als inbakeren rust kan brengen. De meeste baby’s vinden het meer dan prettig.
Wanneer wel inbakeren?

  • Als je een onrustige of overprikkelde baby hebt.
  • Als je uk zichzelf wakker maakt door ‘het maaien’ met de handjes.
  • Als de slaapjes kort zijn.
  • Als je baby moeite heeft om zelf in slaap te vallen.
  • En: als je zeker weet dat er niets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld iets medisch of een allergie.

Wanneer niet inbakeren?

  • Als je baby koorts heeft (i.v.m. warmtestuwing).
  • De eerste 24 uur na een vaccinatie.
  • Bij benauwdheid of een luchtweginfectie.
  • Bij kans op een dysplastische heupontwikkeling.
  • Als je baby een afwijking in de wervelkolom heeft.
  • Als je baby in een stuit heeft gelegen (verhoogde kans op heupafwijking) en hij nog geen echo heeft gehad om te zien of alles in orde is met de heupjes. (Je mag dan niet strak inbakeren, met een bakerzak kan bijv. wel).
  • In de kraamweek.

Wanneer beginnen en wanneer stoppen met inbakeren?
Je kunt na de kraamweek beginnen met inbakeren. Wees wel consequent: dus bij elk slaapje je baby in de doeken doen. Is je uk weer wakker? Haal hem dan er weer uit, zodat hij zich vrij kan bewegen (belangrijk voor de ontwikkeling). In principe merk je na een paar maanden vanzelf dat het inbakeren steeds minder nodig is, omdat je baby simpelweg rustiger wordt. Dan kun je afbouwen (doe dat ook weer niet te snel). Als je baby aanstalten maakt zelfstandig te rollen of maximaal zes maanden oud is, dan is het verstandig over te stappen op een normaal slaapzakje. Let erop bij het afbouwen dat je niet een doek losmaakt (en de andere gebruikt) of dat je tijdens het slapen de doeken losmaakt. Dit zijn gevaarlijke situaties. Of je bakert in of je bouwt af. Afbouwen doe je niet door ‘het wat losser te maken’ maar door je kind te laten wennen aan het slapen zonder doeken. Dus: een slaapje minder ingebakerd liggen, dan overdag niet inbakeren en zo verder. Je kunt ook eerst een armpje vrijlaten en dan de volgende en daarna pas het inbakeren slaapje voor slaapje afbouwen. Wees niet bang om te stoppen! Als je het overweegt, dan zit je uk waarschijnlijk in een goed ritme en is de onrust verleden tijd. Vertrouw daarop. Gaat het niet? Dan merk je dat snel genoeg. Het is niet zo dat je dan weer terug bij af bent, geen zorgen.

Wanneer merk je resultaat?
Bij sommige ukjes al heel snel. En bij andere baby’s (natuurlijk net weer die van jou) minder snel. Sommige mama’s schrijven dat ze de eerste nacht al resultaat boekten: baby was rustiger, kwam later voor zijn voeding. En dat het in de loop van de eerste inbakerweek steeds beter ging, ook overdag. Andere mama’s zien pas na een week resultaat. En weer andere mama’s (niet veel) zagen geen resultaat. In het laatste geval is er vaak meer aan de hand met het ukje. Inbakeren helpt dan wel, maar verricht niet de wonderen die je dan verwacht.

Wat trek je eronder aan, wat doe je er overheen?
Een inbakerdoek is warm. Simpelweg omdat er iets strak om je baby heen wordt gewikkeld (jij hebt het ook warm met een dekentje om je heen). Daarom moet je niet overdrijven met kleertjes en dekentjes. Het kamertje moet gewoon op een normale temperatuur zijn (15 -18 °C) . In de winter gebruik je een dun pakje / pyjama-tje, in de zomer kan een rompertje of alleen de luier al genoeg zijn. Er overheen in de winter een dekentje van wol of katoen en in de zomer een lakentje. Gebruik wel altijd een laken of deken: dat versterkt het inbakereffect. Gebruik geen muts bij een ingebakerd kind! De warmte raakt hij namelijk via zijn hoofd kwijt. Anders is er een gevaar voor warmtestuwing.

Controleer een paar keer of je baby het behaaglijk warm heeft (je vingers in zijn nekje). Te koud is namelijk ook niet goed (worden ze ook wakker van). Wil je het helemaal zeker weten? Dan kun je de eerste keren dat je inbakert na het slaapje even de temperatuur meten met een thermometer. Tot ongeveer 37.6 °C is normaal.

Is inbakeren veilig?
Ja! Mits je het goed doet en de juiste doeken gebruikt. Je doeken kunnen nog zo goed zijn, als je verkeerd wikkelt wordt het onveilig. Belangrijk is dat je de doeken goed kunt vastzetten om te voorkomen dat ze naar boven (het mondje) glijden. Ook aan de onderkant moet het goed dichtzitten: anders komen de voetjes vrij en kan je uk alsnog rollen. Te strak om de beentjes is ook niet goed! Dat heeft een negatief effect op de ontwikkeling van de heupjes. Bij het inbakeren mag er geen kraagje ontstaan. Dit voorkom je door je baby hoog in de doeken te leggen en het doek strak te sluiten of te wikkelen (bij normale doeken schuin naar beneden). Diverse filmpjes laten je per systeem zien hoe het moet.

Soms wordt er gesteld dat er keurmerken zijn voor inbakerdoeken. Dat is helaas niet zo. Een goed doek herken je aan bovengenoemde punten en aan een lichte, ademende stof. De merken Snug & Tug, Swaddle Me, Pacco, Tiny Nanny, Dream Swaddle, Aden+Anais, Bambino Merino Swaddle en PuckaBaby zijn voorbeelden van veilige doeken. Bij de traditionele doeken is het zaak op de dikte van het flanel te letten: dit moet enkelzijdig geruwd zijn (dun). Molton-kwaliteit of dubbelzijdig geruwd is te warm! Klinkt het ingewikkeld? Met een kant-en-klaar doek wikkel je vanzelf goed. Een kind dan echt de was doen.

Lees meer over de verschillende inbakerdoeken

 

Punten van aandacht

  • Let op als je baby spuugt (reflux): je uk moet het hoofdje wel weg kunnen draaien.
  • Als je borstvoeding geeft, houd dan in de gaten dat je uk wel aan zijn voedingen toekomt. Door het inbakeren slapen baby’s beter en dieper. Het kan zijn dat hij dan niet vaak genoeg wakker wordt voor zijn voeding. Dat is natuurlijk niet goed voor je baby, maar ook niet voor het vraag en aanbod principe van borstvoeding (dus voor jou). Gewoon wakker maken dus!
  • Is je baby nog heel jong, dan geldt bovenstaande ook voor alle soorten voeding.
  • Wakker maken kun je doen door geluid te maken, het dekentje er even vanaf te halen, het doek te openen, te kietelen onder de voetjes, de luier verschonen. Sommige ukjes slapen als een blok, deze tips kunnen dan helpen.

Plaats een reactie