Huilbaby

De oorzaak van de onrust: je komt er eigenlijk niet achter. ‘Dus’ heb je een huilbaby. Het zou te makkelijk zijn om alles wat niet te verklaren is in dit hokje te stoppen. Een ‘huilbaby’ is simpelweg een baby die erg onrustig is omdat er wat aan de hand is. Het is geen oorzaak noch een symptoom. Vertrouw op je instinct: als jij voelt dat er iets aan de hand is, dan blijf je net zolang aan de bel trekken totdat iemand luistert. Zo simpel is het.

 

 

 

Symptomen

  • Ontroostbaar;
  • Actief en beweeglijk, vragen veel tijd en energie;
  • Snel afgeleid, snel gewekt, snel uit hun hum (van het ene op het andere moment);
  • Overstrekken;
  • Weinig slapen;
  • Niet willen knuffelen;
  • Stijf, gespannen.

Wanneer heb je een huilbaby?
Een ‘normale’ baby huilt ongeveer twee uur per dag als hij twee weken oud is. Is je uk alweer zeven weken oud, dan huilt hij gemiddeld 2,5 uur op een dag. Met 3 maanden huilen baby’s meestal een uur per dag, typisch op het moment dat je ook eten wilt maken of zelf moe bent. Huilen is dus heel normaal. Sterker nog: voor een kleintje is het een van de weinige manieren om iets kenbaar te maken (of om gewoon boos te zijn). Hoeveel je uk huilt, hangt ook af van het temperamentje. Een ongeduldige spruit zal eerder piepen en huilen dan een ‘laat maar waaien’ baby.  De meeste baby’s zullen echter het gemiddelde niet halen. Simpelweg omdat de meeste moeders de ukjes op een lieve manier geborgenheid en troost willen geven dan ze te laten huilen.

Wat als je baby meer huilt of ontroostbaar is door zelfs voeding, sussen, dragen en de aanwezigheid van mama? Vroeger had je officieel een huilbaby als je uk meer dan drie uur per dag op minstens drie dagen in de week huilt, gedurende een aantal weken achter elkaar. In de praktijk is dat moeilijk na te gaan. Daarom is de definitie gelukkig veranderd: een baby huilt nu officieel overmatig als de ouders dat zo ervaren. Dat is voor iedereen anders en hangt ook erg van de intensiteit van het huilen af alsmede of je je baby kunt troosten.

Waarom huilen?
Normaal gesproken huilen baby’s als ze een vieze luier of honger hebben, moeite hebben met de ontlasting, moe of verveeld zijn, het koud of juist te warm hebben, aandacht willen en ga zo maar door. Dat lijstje werk je vast steeds af voor jezelf. Maar: een duidelijk verschil met huilen en veel huilen is dat een normale baby ophoudt met huilen als je de behoefte vervult. Een huilbaby huilt gewoon door. Ook de aard van het huiltje is anders: het huilen van een huilbaby gaat helemaal door je heen. Een kwartier voelt aan als een uur.

Huilen kan een oorzaak hebben: een aandoening, een ziekte (zie oorzaken onrust). Maar soms kan er geen oorzaak worden gevonden. Dan heb je een klassieke huilbaby. Om hier zeker van te zijn kun je naar een patroon in het huilen zoeken. Houd bij wanneer en hoe lang je kleintje uit: dat geeft overzicht (en je kunt het meenemen naar de dokter). Over het algemeen is de term ‘huilbaby’ echter een mooi hokje om al het onverklaarbare in te kunnen stoppen. Huilen doe je niet voor niets. En als baby’s de dag al huilend beginnen, terwijl ze alle liefde en geborgenheid krijgen, een goed ritme wordt gevolgd, goed naar de signalen wordt gekeken en hun behoeftes goed worden ingewilligd; dan moet er wel haast meer aan de hand zijn. Laat je dus niet zomaar wegsturen met de boodschap dat je een huilbaby hebt en het maar moet zien te rooien. Vertrouw op je moedergevoel: mothers know best!

Wat te doen?
Ga altijd naar een arts, om er zeker van te zijn dat er niet meer aan de hand is. Zolang je uk goed groeit, is er meestal niet iets anders aan de hand. Vetrouw op je moedergevoel: dat klopt altijd.

Plaats een reactie