Slaapritme

Als je baby geen pijn heeft, maar wel slecht of kort slaapt, dan kun je werken aan een slaapritme. Door een mooi ritme in de dag te hebben, gebaseerd op het natuurlijke ritme van je baby, en goed te kijken naar zijn slaapsignalen, kun je werken aan beter slapen. Omdat het bij een ‘huilbaby’ niet echt makkelijk is signalen op te pikken, kan het helpen te weten wat een gemiddelde baby van dezelfde leeftijd doet op dit gebied.

 

 

Wakkertijd
In het boek Baby in een Ritme van Stephanie Lampe is een overzicht van ‘wakker tijd’ opgenomen, om je enig idee te geven van wanneer je uk weer naar bed zou moeten.

Leeftijd                    Wakkere tijd per keer:
0-2 weken:             30-45 minuten
2-6 weken:             45-60 minuten
7-12 weken:           60-75 minuten
3-5 maanden:        1,5 uur

Wat betekent dit nu? Stel je baby is een maand oud. Hij is net wakker. Krijgt een schone luier, een voeding. Je bent dan al snel 40 minuten verder. Even een knuffel en hij kan dus weer naar bed!

Slaaptijd

Naast de tijd dat je baby wakker is, gaat het ook om hoe lang je baby slaapt. Dat is per baby verschillend en ook per slaapje weer anders.

Wat de tabel je zegt is hoeveel slaap een gemiddeld kind op een bepaalde leeftijd nodig heeft. Als je de slaap ’s nachts en overdag bij elkaar optelt, kom je op de totale uren slaap uit. Heb je nu een eigenwijze peuter van 2 jaar die vroegtijdig de middagdut gedag heeft gezegd? Dan is dat prima als hij het gedurende dag daarmee redt. Uiteraard is het dan wel de bedoeling dat je peutertje dan ’s nachts wat meer slaapt, om wel de totale uren slaap gewoon te halen. Het is dus wel de bedoeling dat hij van de 24 uur die een dag telt gemiddeld 13 uur slaapt. Dat kan in een ruk ’s nachts of verdeeld over een middagdut en een nachtrust. Skipt je peuter de middagdut en staat de tijd van opstaan ’s ochtends vast in je gezin? Dan breng je je peutertje dus eerder naar bed voor de nacht, zodat je wel aan de totale slaapduur komt. Een peuter die wel een middagdut doet, kan later naar bed, omdat zijn nacht minder lang hoeft te duren. Nogmaals, het is een richtlijn: als je kleintje moe is om 1900 uur en duidelijk slaapsignalen afgeeft, terwijl de bedtijd 1930 uur is, dan breng je hem natuurlijk gewoon om 1900 naar bed.

 

 

Slaap, kindje slaap

Het is belangrijk te weten dat kinderen veel slaap nodig hebben. Soms kun je het vermoeden hebben dat juist jouw baby, peuter, kleuter of kind een ‘wakker typje’ is wat simpelweg minder slaap nodig heeft, omdat hij voor tien uur ’s avonds niet wil slapen. Dat is verkeerd gedacht. Als je uk oververmoeid raakt, valt hij niet ‘om’ maar wordt juist overactief. Dat lijkt heel alert, maar is eigenlijk een signaal van heel erg moe zijn. Gaan slapen kun je dan niet afdwingen, dat kan simpelweg fysiek niet als je kind al hyper is. Beter is de bedtijd te vervroegen en gebruik te maken van de ‘window of opportunity’ die er dan is. Wacht je te lang (kijk dus goed naar je kind) dan zijn er weer andere hormonen aan het werk in het lijfje (het gaat naar een hyper / overlevingstaat) die het onmogelijk maken voor je baby om direct in slaap te vallen.

Noot

Deze informatie is puur bedoeld om je een steuntje in de rug te geven als je baby door zijn onrust niet duidelijk is in zijn slaapsignalen. Het is niet de bedoeling je baby in vaste schema’s te voeden of te laten slapen. Door echter te weten wanneer je baby gemiddeld gezien toe is aan een volgend slaapje, kun je hier naartoe werken en er zo voor zorgen dat hij niet te laat naar bed gaat (waardoor hij oververmoeid raakt en niet kan slapen). Na een paar dagen zie je dan een natuurlijk ritme ontstaan. Dat ritme pak je op. Je zult zien dat je baby onvoorstelbaar voorspelbaar zal worden op dit gebied.

Plaats een reactie