Laten huilen of niet?

Als je baby enige tijd ontroostbaar is, komt vanzelf de vraag: laat je hem huilen of niet? De meeste moeders willen gevoelsmatig hun onrustige ukje niet (lang) laten huilen. Omdat ze het zielig vinden, het niet goed voelt en ook omdat het klamme zweet ze uitbreekt als baby huilt. Tegelijkertijd krijg je vroeg of laat het advies van zorgverleners, vrienden, bekenden of familie om je baby gewoon te laten huilen. Wat doe je, wat is wijsheid?

 

 

Het idee achter laten huilen

De filosofie achter het laten huilen van je baby is dat je kleintje op deze wijze leert dat huilen geen zin heeft, het niet de manier is om aandacht te vragen. Ook leert je baby zo zelf in slaap te vallen. Er zijn twee stromingen op dit gebied: gewoon laten huilen en er niet naar toe gaan of het gecontroleerd laten huilen. Eerstgenoemde is nogal extreem en hard en vergelijkbaar met vroeger, toen kraamhulpen en (schoon)moeders zelfs de sleutel van de babykamer meenamen, zodat baby ‘even lekker kon uithuilen’ en moeders er niet bij kon. Die tijden zijn gelukkig vervlogen, maar toch wordt deze aanpak soms nog toegepast (in het buitenland). Het gecontroleerde huilen is wat liever voor moeder en kind. Hierbij huilt baby maximaal 30 minuten en tussendoor kan getroost worden (maar niet te vaak). Dit is de aanpak die nog steeds door sommige Consultatiebureaus wordt geadviseerd als een regelmaat-ritmetraject wordt aangeraden.

Het idee achter niet laten huilen

Baby’s huilen om een reden, het is een van de duidelijkste manieren van communiceren. Het gaat dan niet om een jammerhuiltje, wat gepiep of wat gemopper, maar om het echte werk. Je baby geeft dan heel duidelijk aan dat er wat mis is. Laten huilen is dan gemeen: je leert je baby dat je er niet voor hem bent en dat hij het zelf  moet oplossen. Laten huilen werkt op een gegeven moment omdat  baby’s het opgeven. Niet laten huilen betekent dat je laat weten dat je er bent, je geeft geborgenheid en troost. Dat bevordert de hechting en je baby leert dat hij jou kan vertrouwen. Niet laten huilen betekent niet dat je bij iedere piep  naast de wieg staat en het  betekent ook niet dat je baby niet leert om zelf te gaan slapen. Het betekent dat je in een liefdevolle omgeving op een prettige manier je baby helpt. Het is een langer traject, wat veel meer energie en geduld kost, maar wel liefdevoller.

Dus…laten huilen of niet?

Het is beter je baby niet te laten huilen. Zo geef je geborgenheid en zorg je voor een betere hechting en daar krijg je veel leukere mama’s en veel leukere kinderen van. Een angstig gehechte baby krijgt problemen, die zo erg kunnen worden als agressief of psychopathisch gedrag. Het 30 minuten lang laten huilen van een baby is bijzonder slecht voor de hechting, slecht voor de baby, slecht voor verzorgers, slecht voor de maatschappij.

Weet ook in dit kader dat:
Juist prikkelbare baby’s niet alleen veel huilen, maar ook erg moeilijk te troosten zijn. Eenmaal overstuur (bijvoorbeeld door het laten huilen) zijn ze ontroostbaar. Hoe later je reageert op het huilen, hoe langer het duurt voordat de baby kalmeert. Voor rust en regelmaat is het van belang dat je de signalen van je baby goed oppikt. Bij een onrustige baby is dit bijzonder moeilijk. Deze baby’s kunnen snel van stemming veranderen, zijn schrikachtig en vertonen een onvoorspelbaar gedrag. Trek daar maar eens een peil op! Moeders van onrustige baby’s doen in het begin ontzettend hun best om goed op hun baby te reageren. Maar deze baby’s zijn slopend: ze vragen extra tijd en energie. Als er een ouder broertje of zusje is, wordt er helemaal veel van de moeder gevraagd. Geleidelijk aan geeft mama het dus op uit vermoeidheid, teleurstelling of omdat ze gewoon op is. Dit geeft hechtingsproblemen bij de baby en ook (gezondheids- en psychologische) problemen bij de moeder.

Prikkelbare baby’s hebben troost nodig. Proberen het moeilijke gedrag van je baby te doorbreken door te eisen dat het zich aan een ritme houdt leidt alleen tot conflicten, hechtingsproblemen en latere aanpassingsproblemen! Troost en liefde is hier het antwoord, niet het laten huilen.

Hoe doe je dat dan?

Je kunt heel goed je baby in een ritme krijgen (zodra de oorzaak van de onrust is weggenomen uiteraard) zonder je kleintje te laten huilen. Daar zijn verschillende aanpakken voor, die eigenlijk allemaal neerkomen op:

  • troost je baby als het huilt.
  • leg je baby wakker te slapen.
  • laat je baby weten dat je er bent als het slapen lastig gaat (blijf erbij, aai over het bolletje, pak op en leg weer neer, etcetera).
  • volg een routine en kijk goed naar de signalen van je baby.

Meer lees je ook in het boekje Baby in een ritme en bij Slapen op deze website.

Plaats een reactie