Normale dingen

Baby’s kunnen natuurlijk ook last hebben van normale babydingen en daardoor onrustig worden. Over het algemeen is dat een andere onrust: niet de hele tijd en ook niet langdurig. Het komt meer uit de lucht vallen en je baby was eerst wel content. Ook het huilen zal niet zo intens en continu zijn als bij de andere genoemde oorzaken. Toch is het goed ook deze oorzaken onder de loep te nemen. Ze kunnen reeds bestaande onrust verergeren of er toch aan ten grondslag hebben gelegen. Bijvoorbeeld: je baby had spruw, werd daardoor onrustig en kwam daardoor in een onwenselijk ritme. Daardoor is je baby een oververmoeide baby geworden.

Obstipatie

Baby’s kunnen last hebben van obstipatie. Dat gebeurt vooral bij flesgevoede baby’s of baby’s die medicatie krijgen (denk aan sommige refluxmedicatie). Obstipatie merk je snel genoeg: je baby trappelt met de beentjes, poept dagen niet of de ontlasting is hard, loopt rood aan om te poepen en huilt. Als het leed is geleden en de luier vol is, zal je baby een stuk blijer zijn. Bij obstipatie kunnen baby’s  ook zachte ontlasting hebben. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je baby niet poept of alleen harde ontlasting heeft. De (zeer) zachte ontlasting is overgangsdiarree en gaat eigenlijk langs de harde ontlasting.

Te veel of te weinig voeding

Onrust kan ontstaan door te veel of te weinig voeding. Zeker als een baby al een beetje onrustig is, is de neiging er vaak om meer te voeden. De signalen en de onrust worden verkeerd begrepen (niet alleen door ouders!). Je baby heeft meer zuigbehoefte omdat voeding ook troost geeft. Dat wordt gezien als honger, waardoor meer wordt gevoed of de voeding wordt aangedikt. Dat kan weer klachten geven, zoals darmkrampjes, waardoor baby (nog) onrustiger wordt. Wil je de oorzaak van de onrust achterhalen, schakel dan terug naar normale (hoeveelheden) voeding, zodat je dit eventueel kunt afstrepen als oorzaak. Te weinig voeding kan voorkomen als de baby dusdanig onrustig is dat de voedingen niet goed worden gedronken, als de baby veel spuugt en zo de voeding niet echt binnenkrijgt of bij borstvoeding. Komt je baby hongerig over (sabbelen of de handjes, veel zuigbehoefte, onrustig zijn), leg dan vaker aan. Overleg met een lactatiekundige en vraag eventueel een consult thuis aan zodat zij je kan helpen. Ga niet zelf rommelen en je hoeft ook niet meteen te stoppen met borstvoeding.

Verkoudheid, oorontsteking

Een verkouden baby kan ook pijn hebben en heeft in ieder geval last van alle ‘snotjes’. Is je baby al een tijdje onrustig, dan zal verkoudheid niet de oorzaak zijn. Dit is immers met een weekje weer verleden tijd. Een verkoudheid kan wel de onrust verergeren.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie wat je ziet als kleine witte vlekjes achterin het mondje van je baby. De vlekjes kun je niet wegvegen (probeer dit wel, want je kunt ook vlekjes zien van de melk die je baby heeft gedronken en deze kun je wel wegvegen). Spruw kan ervoor zorgen dat je baby  moeilijk drinkt, slecht slaapt en over het geheel onrustig is. Borstvoedende moeders voelen steken en pijn in hun tepel door de spruw. De huisarts geeft je een antibioticum, voor zowel je baby als jezelf (als je borstvoeding geeft) om de spruw te verwijderen.

Prematuur geboren

Prematuur geboren baby’s zijn vaker onrustig. Dit heeft mogelijk te maken met een nog kwetsbaar en niet geheel ontwikkeld zenuwsysteem. Bovendien hebben ze meer geborgenheid nodig en is de kans groter dat het lijfje nog niet helemaal klaar is voor de buitenwereld.

 

 

 

Plaats een reactie