Overig

Naast de gangbare oplossingen komen er af en toe nieuwe dingen op de markt of in de media. Een revolutionaire methode, een nieuw inzicht of gewoon een oude aanpak in een nieuw jasje. Enkele van deze oplossingen vind je hier (mits de berichten erover positief zijn). Let op: sommige methoden kennen geen keiharde resultaten, vallen onder het alternatieve circuit of zijn misschien omstreden. Bij een huilbaby ga je altijd eerst naar de arts! Alle andere methoden kunnen een ondersteuning voor je zijn, maar zijn nooit een volledige oplossing en vervangen nooit de diagnose en behandeling van een arts.

Gespecialiseerde hulp in het ziekenhuis
Sommige ziekenhuizen zijn echt goed bezig! Als de kinderarts vermoedt dat je een klassieke huilbaby hebt, dan wel baat bij wat advies, dan kan hij/zij je doorverwijzen naar de “onrust specialist”. Dit is een verpleegkundige met verstand van onrustzaken. Ze observeert jullie, geeft tips, adviezen, een uitleg over inbakeren en ga zo maar door. Niet veel ziekenhuizen hebben deze service, maar sommige dus wel.

Ook zijn er twee huilpoli’s in Nederland. Op deze speciale poli’s is veel kennis en ervaring omtrent huilbaby’s gebundeld. De aanpak per huilpoli verschilt. Meer hierover is ook te lezen in de speciale blogpost hierover.

Babyconsulente
Je kunt een babyconsulent raadplegen voor hulp bij onder meer:

  • Overmatig huilen of onrust;
  • Ritme en / of slaapproblemen;
  • Prikkelbaarheid of overstrekken;
  • Darmkrampjes of voedingsproblemen;
  • Problemen in het kader van de hechting.

Je kunt bij diverse babyconsulenten terecht voor o.a:

  • Begeleiding bij inbakeren en ‘rust – en regelmaat’;
  • (individuele) Lessen babymassage en aanraking – en hanteringadviezen;
  • Nazorg na een ziekenhuisopname bijvoorbeeld bij prematuriteit;
  • Vragen m.b.t. de verzorging en omgang met de baby en opvoedingsbegeleiding;
  • Voedings- en slaapadviezen.

Waarom is dit handig? Soms weet je niet wat er aan de hand is. Soms weet je dat wel en kun je wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je wilt gaan inbakeren, maar je twijfelt over het hoe & wat. Of: je besluit helemaal over te gaan op rust & regelmaat, maar loopt tegen allerlei praktische problemen op (ik moet voeden na het slapen, maar hij slaapt nooit….). Een babyconsulente komt bij je thuis (kosten: ca.55 euro per uur) en geeft je dus een persoonlijk advies. Daar kun je heel veel aan hebben. Ook kun je kiezen voor een telefonisch consult. Dit kost gemiddeld 12,50 euro per kwartier.
Een babyconsulente is overigens een verpleegkundige met aanvullende opleidingen ouder & kindzorg. En..ook moeder! Meer weten? Kijk bij Bebibalansa voor adressen. Niets bij je in de buurt? Google even op de term ‘babyconsulent’ of kijk in de Gouden Gids.

Voor een consult over ritme, slapen, onrust en aanverwante slapen kun je ook online terecht bij Slaap- en Onrustdeskundige Stephanie Lampe.

Dunstan Baby
De Dunstan Baby Methode claimt je te kunnen leren hoe je baby (van 0-3 maanden) communiceert. In principe leer je aan de hand van twee dvd’s en een boekje wat de huiltjes betekenen. Vijf huiltjes om precies te zijn, die aangeven of je zeer kleine uk honger heeft, darmkrampjes heeft, vermoeid is, moet boeren of gewoon uit zijn hum is. Deze ‘babytaal’ staat los van elke normale taal; is universeel. De huiltjes / Dunstan Baby Methode is gebaseerd op de reflexen van elke baby. Bijvoorbeeld: bij honger gaan de meeste ukjes zuigen. Hierdoor is een geluid toegevoegd aan het reflex en heb je het woordje ‘honger’. Het concept: als je weet wat de belangrijkste woordjes zijn, dan kun je sneller op je baby inspelen / in zijn behoeften voorzien. Daardoor is er minder frustratie en minder gehuil en gaat het er een stuk vrediger aan toe thuis.

Of het werkt?
De geluiden zijn redelijk positief. Zo is de methode in het buitenland goed beoordeeld door midwivesonline en healthvisitors.com. Ook Oprah heeft er een hele uitzending aan gewijd.  Liever zelf zien en oordelen? Er zijn wat filmpjes op YouTube.

Babyfluisteraar
Babyfluisteren is telepathisch en intuitief communiceren met je baby. Dit gebeurt door iemand die hierin is getraind. Het kan helpen bij overmatig huilen veroorzaakt door overprikkeling, kinderen die veel aandacht vragen of slecht slapen. Het kan ouders van jonge en oudere kinderen net dat inzicht geven wat nodig is om het gedrag te verklaren en ook zo het tij te keren. Het kind voelt zich begrepen, er wordt geluisterd naar hem. Het is een spirituele aanpak, waarbij je zeker moet zijn dat er dus geen medische oorzaak is voor het gedrag (want daar heb je een arts voor nodig). Meer informatie onder meer op de website van Manifesto.

Babymassage

Babymassage is (bijna) altijd goed, mits je weet hoe je het moet doen. Het is een fijn contactmoment tussen ouders en kind en elke baby vindt dat fijn. Het helpt daardoor bij de hechting, wat heel belangrijk is voor baby’s. Vooral ook de onrustige baby, omdat je door het huilen ook een afkeerreactie kunt krijgen. Juist de rustige en fijne momenten samen kunnen dan helpen om weer te genieten van je baby en goed op hem te reageren. Je baby voelt zich prettig, gehoord, geliefd en gedijt daar goed op. Neem contact op met de Thuiszorgorganisatie in je regio of check internet of Gouden Gids voor een gediplomeerde babymasseur bij je in de buurt.

Alternatieve geneeswijzen

Er zijn diverse alternatieve geneeswijzen gericht op de huilbaby. Bachbloesemtherapie, homeopathie, healings, bioresonantie en meer. Over het algemeen wordt op een spirituele of holistische wijze naar het huilen gekeken, naar de oorzaak gezocht en wordt met druppeltjes, pilletjes of een behandeling getracht het systeem weer in balans te brengen, de oorzaak weg te halen en de baby tot rust te brengen. Sommige ‘geneeswijzen’ zijn discutabel, over andere zijn er weer juichende berichten. Als je hiervoor kiest, zorg wel voor een gecertificeerde en gediplomeerde zorgverlener en vergewis je ervan dat de methode ook op baby’s mag worden toegepast. Alternatief is een aanvulling op de reguliere zorg, sluit daarom zeker niet je reguliere arts uit en stel hem ook op de hoogte van de andere behandelingen die je baby krijgt.


Plaats een reactie