Onderzoeken

Van Sleuwen, UMC Utrecht
Het onderzoek is uitgevoerd aan het UMC te Utrecht. 398 huilbaby’s jonger dan 12 weken kregen hierbij adviezen over regelmaat en voorspelbaarheid. De helft van deze baby’s werden daarnaast ook ingebakerd.

Het resultaat bij de baby’s
Een week na de start van het onderzoek is het huilen met 42% afgenomen. Dit gebeurde zowel bij de ingebakerde als de niet ingebakerde baby’s. Na twee weken nam het huilen met 50% af en na acht weken met 75%. De baby’s huilde bij de start zo’n 148 minuten per dag, na acht weken was dit 36 minuten.

De bevindingen van Van Sleuwen
Huilbaby’s van 1 tot 7 weken hebben baat bij een combinatie van rust, regelmaat en inbakeren. Zij stelt dat het inbakeren zorgt voor 10 minuten minder huilen per dag.
Huilbaby’s tussen de 8 en 13 weken hebben vooral baat bij rust en regelmaat.
Het advies volgens het onderzoek: huilt je baby overmatig veel, zorg dan gedurende een week voor regelmaat. Merk je geen effect of kun je het niet meer opbrengen? Voeg dan het inbakeren toe.

De conclusie van Van Sleuwen
Excessief huilen pak je het beste aan met rust en regelmaat. Het inbakeren heeft geen extra effect. Alleen bij baby’s van een tot zeven weken oud lijkt inbakeren te zorgen voor minder huilen.

Andere onderzoeken naar/over inbakeren

Bron: A SYSTEMATIC REVIEW ON SWADDLING (Literatuuronderzoek door B. Van Sleuwen et al)
Bij dit onderzoek zijn alle onderzoeken over inbakeren onder de loep genomen.

De belangrijkste bevindingen:

  • Ingebakerde baby’s zijn rustiger en slapen langer en beter.
  • Onderzoek van Lipton toont aan dat ingebakerde baby’s meer slapen, minder bewegen en minder schrikreflexen hebben.
  • Verschillende ‘case-control’ studies tonen aan dat inbakeren een betere efficiency van de slaap geeft en dat baby’s minder snel spontaan / snel wakker worden.
  • In weer een ander onderzoek is aangetoond dat ingebakerde baby’s minder snel wakker werden en meer sliepen.
  • Ingebakerde baby’s huilen minder. Ook het onderzoek van Van Sleuwen bevestigt dit. Zij stelt dat ingebakerde baby’s direct de eerste dag al rustiger worden, waar niet ingebakerde baby’s eerst een piek in de onrust laten zien.
  • Onderzoek van Ohgi et al, uit 2004, concludeert dat ingebakerde baby’s significant minder huilen.
  • Onderzoek van Cochrane RCT stelt dat inbakeren meer effect heeft dan babymassage om het huilen te verminderen.
  • Het inbakeren van prematuur geboren baby’s is zinning. Prematuur geboren baby’s krijgen een betere neuromusculaire ontwikkeling als ze zijn ingebakerd.
  • Onderzoek van Cochrane RCT toont aan dat als premature baby’s ingebakerd worden gewogen ze een betere organisatie van de motoriek laten zien.
  • Inbakeren geeft minder stress voor de ouders. Ouders van ingebakerde baby’s hebben minder angst en stress en meer tevredenheid dan ouders van niet ingebakerde (huil)baby’s.
  • Inbakeren verzacht de pijn bij baby’s. Hetzelfde onderzoek van Cochrane RCT stelt dat zowel fopspeentjes als inbakeren de pijn van baby’s verzacht.
  • Inbakeren verkleint de kans op wiegendood. Een groot onderzoek in Nieuw Zeeland toont aan dat inbakeren de kans op wiegendood verkleint. Andere studies stellen dat dit mogelijk komt doordat ingebakerde baby’s minder snel afkoelen. (Noot: de keerzijde van dit verhaal is dat ingebakerde baby’s het ook sneller warm kunnen krijgen. Warmtestuwing is een van de oorzaken van wiegendood)

Het volledige onderzoek is te downloaden via: http://www.pediatrics.org (engelstalig)

Andere onderzoeken

Ouders zijn factor bij huilbaby
Onderzoek heeft aangetoond dat de relatie tussen de ouders een belangrijke factor is bij het krijgen van een huilbaby. Scandinavische onderzoekers ontdekten dat met name ontevredenheid bij vader en moeder over de seksuele relatie het risico op het krijgen van een huilbaby vergroot. Slechts in vijf tot tien procent van de gevallen heeft het excessief huilen bij baby’s een medische oorzaak. Meestal ligt het eraan dat baby’s niet voldoende rust krijgen, of dat ouders niet goed reageren op de signalen van het kind. Naar de stemming van moeders tijdens de zwangerschap en het krijgen van een huilbaby is uitgebreid onderzoek gedaan. Zo blijkt dat vrouwen die in de eerste maanden van hun zwangerschap langdurig gestrest zijn, meer kans hebben op een baby die veel huilt. (Conclusie van het onderzoek ‘Stress and emotional problems during pregnancy and excessive infant crying’ door Van der Wal et al.)

Vaders die tijdens de zwangerschap depressief zijn, lijken 2,5 keer zoveel kans te hebben een huilbaby te krijgen als gezonde vaders. De invloed van hun stemming op het kind lijkt zelfs groter dan de stemming van de moeder. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een nog te publiceren Rotterdams onderzoek binnen Generation R, de studie onder bijna 10.000 Rotterdamse kinderen die geboren zijn vanaf 2002.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: