Richtlijn Excessief Huilen

De richtlijn aanpak van excessief huilen bij zuigelingen is in 2007 vastgesteld door Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Vereniging van Dokters Assistenten (NVDA) en gecoördineerd door Actiz, GGD Nederland, VNG en goedgekeurd door het RIVM/Centrum Jeugdgezondheidszorg. Het onderzoek van Van Sleuwen is de basis geweest voor deze richtlijn. Op zijn beurt is deze richtlijn weer de basis voor het ‘huilbeleid’ bij Consultatiebureaus.
De Richtlijn Excessief Huilen
Het advies dat wordt gegeven bestaat uit regelmaat. Ofwel: een vaste volgorde bij de verzorging aanhouden. Zo leert de baby wat er gaat gebeuren en wat hij wanneer kan verwachten. Tot zover geen probleem. De volgorde die geadviseerd wordt is: voeden/verschonen, vanaf twee maanden even contact / knuffelen op schoot en daarna spel op een vaste plek tot de baby slaap krijgt. De baby op bed leggen, waar hij zelf moet inslapen, desnoods door zichzelf langdurig in slaap te huilen. Ouders krijgen het advies om bij tekenen van onrust regelmaat en prikkelreductie toe te passen. Ze mogen niet direct interveniëren als de baby moe is en in bed is gelegd, maar moeten de kookwekker op 30 minuten zetten wanneer de baby huilt. Het doel is hier om de baby niet te verwennen maar te laten gewennen. Hierdoor stopt het huilen.

Kort samengevat luidt het advies:
–    In de kraamtijd geen rust en regelmaat advies geven en niet inbakeren.
–    Rust en regelmaat advies alleen geven bij onrustige baby’s.
–    Rust en regelmaat instructie en begeleiding bij excessief huilen.
–    Bij geen effect na een week inbakeren toevoegen.

Advies van Onrustige Baby: Laat je baby niet huilen
Het advies van regelmaat en prikkelreductie vinden we een hele goede. Alleen kan het ook op een lieve manier, waarbij de baby zich geborgen en veilig voelt en waarbij traantjes compleet overbodig zijn. Is je baby onrustig, sluit dan eerst een medische reden uit. Kortom: ga naar de arts! Als er niets wordt gevonden en je baby dus om onverklaarbare redenen onrustig is, of als je baby in de groep ‘prikkelbare baby’s’ valt, dan is het volgen van Rust en Regelmaat een bijzonder goed idee. Maar dan aangepast: Pas de Rust en Regelmaat toe zonder je kind lang te laten huilen.

Richtlijn niet ingevoerd

De bovengenoemde richtlijn is nooit ingevoerd, wegens bezwaren van diverse beroepsgroepen. Daarom is besloten de JGZ – richtlijn te integreren in de ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn.

Multidisciplinaire richtlijn

Na lang wachten is er in 2013 de multidisciplaire richtlijn excessief huilen bij baby’s. Alle informatie omtrent deze richtlijn vind je op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), onderaan bij downloads.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: