Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem. Inderdaad: ‘of’. Het zijn twee verschillende ingredienten met een hetzelfde doel. te weten het indikken van voeding. Wat is nu het verschil, wanneer gebruik je welke en is dit zinvol?

Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel (merknaam Nutriton) wordt gemaakt door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Dit is een plant wat vooral in het Middelands Zeegebied voorkomt. De pitmeel wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als verdikkingsmiddel en als middel op spugen bij baby’s tegen te gaan. De johannesbroodpitmeel voeg je toe aan de melkvoeding. Het idee hierachter is dat dikkere voeding stevig op de maag ligt, het maakt de voeding slijmeriger, en zo minder makkelijk terugvloeit en zo spugen tegengaat. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Johannesbroodpitmeel bevat geen voedingswaarde. In de flesvoeding voor refluxbaby’s / tegen spugen zit johannesbroodpitmeel verwerkt.

Rijstebloem

Rijstebloem (merknaam Nutrix) wordt verkregen door rijstkorrels, zonder kiem en zaden, te vermalen. Het verdikt de voeding, maar door de enzymen in het speeksel wordt de voeding gewoon weer dun in de maag. Rijstebloem geef je om deze reden niet om spugen tegen te gaan, maar als bijvoeding. Het is een papje. In tegenstelling tot johannesbroodpitmeel zit rijstebloem vol calorieen: je voegt dus voedingswaarde toe aan de voeding.

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Johannesbroodpitmeel: om spugen bij baby’s tegen te gaan

Rijstebloem: om meer voeding(swaarde) te geven, bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of als papje voor het slapen gaan.

Nadelen
Het nadeel van johannesbroodpitmeel is dat het de voeding verzwaart en dus zwaarder op de maag ligt. Dit kan leiden tot darmkrampjes of obstipatie (soms ook diarree). Bovendien zit je baby eerder vol, terwijl het geen voedingswaarde bevat. Je baby krijgt dus per saldo minder binnen.

Rijstebloem voegt wat toe en wordt dun in de maag, maar omdat je meer geeft kan je baby sneller vol zijn en niet zijn hele flesje leegdrinken.

Een nadeel van beide is dat het toegevoegd moet worden aan een flesje, wat minder handig is als je borstvoeding geeft.

Wat is wijsheid?

Johannesbroodpitmeel heeft niet zoveel zin als je baby reflux heeft. Het maakt daarbij niet uit of je baby overmatig spuugt of niet. Het kan krampjes en obstipatie geven, waar je niet op zit te wachten. Bovendien drinken refluxbaby’s veelal niet al te goed en met de johannesbroodpitmeel erbij geef je alleen maar minder voedingswaarde. Houd de voeding puur en behandel de reflux op een andere manier (met medicatie of houdingsadviezen).

Rijstebloem kan onderdeel zijn van de bijvoeding, als je baby zes maanden of ouder is. Zeker als je baby aan de hongerige kant is of als je hem langer een verzadigd gevoel wil geven. Het heeft voedingswaarde en voegt daadwerkelijk wat toe aan de voeding. Het heeft geen zin om rijstebloem te gebruiken om spugen tegen te gaan of om je baby langer te laten doorslapen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: